КОРАК ПО КОРАК ДО ДОЗВОЛА: Од наредне године прорадиће Регистар административних поступака и за грађане

С. Б.

09. 08. 2022. у 17:00

ПРИВРЕДА већ пола године на једном месту може да провери какве их процедуре деле од неопходних дозвола, уверења, па и права.

КОРАК ПО КОРАК ДО ДОЗВОЛА: Од наредне године прорадиће Регистар административних поступака и за грађане

Фото Д. Миловановић

Од почетка наредне године списак административних поступака са којима се срећу у животу, биће доступан и грађанима.

Влада је недавно усвојила Уредбу о вођењу, функционисању и утврђивању поступака који се уписују у Регистар административних поступака.

У Регистар се уносе подаци о свим законима, подзаконским и другим прописима, који уређују поступак и захтеве. Наводи се врста прописа, назив прописа и број службеног гласила у коме је пропис објављен. У Регистру је тренутно 2.316 процедура, иза којих стоје 93 надлежне институције и које дефинишу пословање предузећа.

- Регистар већ постоји и ради најмање шест месеци - чули смо у Републичком секретаријату за јавне политике.

- У њему је око 2.300 проступака који се тичу привреде, а сада ће се уносити и они који се тичу грађана. Веома је једноставна претрага и ако је нека процедура дигитализована, преко њега се може одмах приступити поступку. Ова уредба се не тиче самих корисника, она пре свега регулише који државни органи су за шта надлежни. Ко уноси податке, ко контролише.

Саставни део Регистра је и калкулатор трошкова, па тако корисници на једном месту виде шта морају да обезбеде и колико их то кошта. Наведени су и рокови у којима су надлежни дужни да одраде свој део посла.

- Обрачун административних трошкова поступака и захтева уписаних у Регистар, а које сносе привредни субјекти, грађани и други субјекти, може се извршити помоћу калкулатора који је саставни део Регистра - стоји у Уредби. - Обрачун се обавља попуњавањем електронског обрасца. На страници "Грађани" све информације о поступцима ће бити доступне најкасније од 1. јануара 2023. године за претраживање према кључној речи, области, институцији која спроводи поступак и животном догађају који представља групу повезаних поступака у одређеној области остваривања права или испуњавања обавеза. На страници "Услови пословања" све информације о захтевима ће бити доступне најкасније од 1. јануара 2024. године, за претраживање према кључној речи, делатности, институцији која контролише испуњеност захтева, правном облику, односно величини привредног субјекта на који се захтев односи.

ПРИВРЕДА БИ И ПОПИСНЕ НАКНАДЕ

ПРИВРЕДА годинама тражи да заживи и регистар непореских намета са којима се сусрећу у пословању. И поред најава, овакав списак још није заживео. Бизнис га годинама тражи јер би тако свако могао да предвиди који га трошкови чекају. У пракси, предузећа тек током пословања схватају којих су све накнада обвезници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

СРАМОТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Шта су младенцима донели у коверти - свекрва раширила причу по целом комшилуку