ОТВАРА НАМ СЕ ОГРОМНО ТРЖИШТЕ: Шта ће све Србији и домаћим компанијама донети најављени споразум о слободној трговини са Кином

Е. БОЖИЋ ТАЛИЈАН

08. 08. 2022. у 08:30

СКЛАПАЊЕ споразума о слободној трговини између Србије и Кине (ССТ), које се очекује до краја године, отвориће нове пословне могућности за српске пољопривредне и прехрамбене произвођаче, винаре и виноградаре, као и за ИТ сектор и дрвно-прерађивачку индустрију.

ОТВАРА НАМ СЕ ОГРОМНО ТРЖИШТЕ: Шта ће све Србији и домаћим компанијама донети најављени споразум о слободној трговини са Кином

Фото АП

Они ће своје производе и услуге моћи да продају под повољнијим условима на огромном кинеском тржишту, са више од 1,4 милијарде људи. С друге стране, споразум ће нашу земљу учинити једном од најатрактивнијих инвестиционих дестинација у Европи.

Његово потписивање ће омогућити да се већина производа увози и извози без царине, или да те дажбине буду смањене, што ће довести до повећања обима робне размене. Кина је најважнији трговински партнер Србије у Азији, а овим споразумом стратешко партнерство наше две земље биће додатно ојачано. Домаћи стручњаци истичу да је неопходно да се тај документ пажљиво дефинише како би се избегли потенцијални ризици које може да донесе отварање нашег малог тржишта за највећу светску трговачку велесилу.

Нацрт споразума о слободној трговини са Кином почео је да се припрема пре месец дана.

Министарство финансија руководи Радном групом која је ангажована на његовој изради. Министар Синиша Мали истакао је да ће склапање овог споразума повећати конкурентност наше привреде, допринети расту извоза и отворити врата за долазак нових инвестиција из света.

- Током последњих 10 година, у периоду од 2012. до 2021. извоз Србије у Кину повећан је 152 пута - навео је Мали.

- Из године у годину расте, а лане је извоз достигао скоро милијарду долара.

Бојан Станић, помоћник директора Сектора за стратешке анализе Привредне коморе Србије (ПКС), каже да та организација подржава иницијативу наше владе да се омогући слободна трговина између две земље, али указује да је потребно што боље испреговарати споразум.

- Том процесу треба опрезно приступити, неопходно је да се формира широк преговарачки тим и обавезно да се консултују наши привредници - наглашава Станић.

- Потписивање споразума о слободној трговини између две несразмерне земље по економском потенцијалу је комплексна ствар, с обзиром на то да ту имамо и предности и ризике. У таквим односима, страна која је мањег економског капацитета обично је у подређеном положају.

Он указује да споразум треба да буде шире дефинисан, и да поред спољне трговине треба да обухвати и инвестиционе активности и наших компанија у Кини, и њихових у Србији. То значи, да би требало да буде договорено упошљавање наших радника у кинеским фирмама које дођу овде, као и укључивање српских компанија, односно добављача у њихове ланце снабдевања. Србија у ову земљу Далеког истока углавном извози сировине као што су метал и дрво.

- Треба да се нађе начин да се повећа извоз меса и месних прерађевина, вина и других алкохолних пића - наводи Станић. - У Кини се повећава куповна моћ становништва. Кинески потрошач све више личи на европског, вози европске аутомобиле, хоће да конзумира европско вино, сиреве и друге квалитетне производе.

Месни производи су тражени у Азији, Фото Танјуг

Економиста Иван Николић оцењује да ће споразум са Кином бити изузетно стимулативан за оне који у Србији буду имали велику, масовну производњу. Он сматра да су то, пре свега, страни инвеститори, јер је питање да ли српске компаније то могу да постигну.

Председници две земље, Александар Вучић и Си Ђинпинг, у фебруару ове године постигли су договор о закључивању споразума о слободној трговини. Западне земље, које имају енормно већи обим трговинске размене са Кином, то не гледају благонаклоно. Према Станићевим речима, у Европи такав споразум имају Швајцарска и Исланд, а у Норвешкој и Молдавији се ово питање сада разматра.

РАЗМЕНА 5,3 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА

ОБИМ робне размене Србије и Кине лане је износио 5,3 милијарде долара, а српски извоз је забележио раст од 157,7 одсто. За првих пет месеци ове године спољнотрговинска размена је била 2,62 милијарде долара, што је за скоро 40 процената више у односу на исти период лане. Истовремено је извоз повећан за 76, а увоз за 32 одсто. Од пет највећих српских извозника у прошлој години, три компаније су у власништву кинеских инвеститора. Оне су оствариле укупан извоз од 1,9 милијарди евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (3)

СРАМОТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Шта су младенцима донели у коверти - свекрва раширила причу по целом комшилуку