У "ПРОКОПУ" НИЧЕ НОВИ ЦЕНТАР ГРАДА: Данас почетак радова на градњи зграде главне железничке станице у престоници

Е. Р.

08. 08. 2022. у 08:00

ПРОШЛО је пуних 45 година како су радници на "Прокопу" почели радове на будућој железничкој станици. Иако незавршена, у међувремену је она постала главна - станица "Београд центар".

У ПРОКОПУ НИЧЕ НОВИ ЦЕНТАР ГРАДА: Данас почетак радова на градњи зграде главне железничке станице у престоници

Радници јуче припремали скеле за обимне радове, Фото Н. Скендерија

Градилиште се данас поново отвара. Коначно ће се станица видети и над земљом. Овог пута радови би требало да трају док се овај вишедеценијски пројекат не приведе крају. Како сада ствари стоје, станична зграда ће бити готова за годину и по, али читав комплекс и приступне саобраћајнице - и коју касније.

Будућа зграда имаће 5.650 квадратних метара, а вредност радова се процењује на 1,77 милијарди динара. Партнер државе у овом подухвату је компанија "Рејлвеј сити". Држава улаже земљиште и омогућава градњу на већ изграђеним објектима и свим парцелама у свом власништву на железничкој станици. Заузврат приватни партнер гради станичну зграду, комерцијалне садржаје и паркинге. Надлежни очекују да ће пројекат потпуно променити овај део града.

- Враћамо железницу на саобраћајну мапу ове земље и за Град Београд ће бити један тријумф изградња ове железничке станице - поручио је недавно министар грађевинарства Томислав Момировић.

- Не ради се овде само о главној железничкој станици, већ и о развоју потпуно новог дела Београда и великим инвестицијама које ће пратити главну железничку станицу и развоју потпуно новог урбаног центра. Ширимо Београд, инвестирамо у нове садржаје. Полако, после 50 година великих планова и неколико година заиста напорног рада, почињемо да градимо железничку станицу која ће бити једна од најлепших у Европи. Почињемо са радовима на изградњи станичне зграде "Прокоп". Након комплетне изградње железничке станице, а ту говоримо о периоду краћем од годину и по дана, формираће се нови пословни и резиденцијални центар у самом центру Београда.

Стручном терминологијом Министарства грађевинарства објашњено је да је до сада завршена фаза 1 и међуфаза пројекта изградње железничке станице "Београд центар".

- Реконструисани су саобраћајни, грађевински и електротехнички инфраструктурни капацитети за пријем, отпрему и управљање саобраћајем возова - прецизирају у Министарству грађевинарства.

- Обезбеђени су услови за организацију путничког саобраћаја на територији београдског железничког чвора. Тренутно је у реализацији фаза 2 пројекта, која је, ради лакшег спровођења, подељена у три етапе. У току су финални радови на извођењу прве етапе која предвиђа постављање комплетне плоче, за шта је из буџета Србије издвојено око 11 милиона евра. Завршетак прве етапе је у августу. Друга етапа обухвата пројектовање капацитета станичног комплекса "Београд центар" испод централног дела плоче који у свом саставу има све службене и техничке садржаје као и сервисне функције за путнике који приступају станици са доњег станичног трга.

У питању су послови на изградњи првог и другог станичног колосека са припадајућом контактном мрежом и пероном, фасаде, зидови и инсталације у просторијама испод централне плоче, са уређењем и опремањем унутрашњег простора са свим објектима укључујући и просторе првог станичног перона.

Фото Н. Скендерија

- Новац за прилагођавање техничке документације и извођење радова у вредности од око 25 милиона обезбеђен је у оквиру Пројекта модернизација железничког сектора - прва фаза, који се финансира средствима Светске банке и Француске агенције за развој - кажу у Министарству.

- Почетак радова испод дела плоче се очекује средином следеће године и планирано је да трају годину и по дана. Трећа етапа обухвата заједничку изградњу станичне зграде са другим комерцијалним садржајима. Досадашњи радови, као и радови у оквиру прве и друге етапе изводе се према техничкој документацији коју је израдио Саобраћајни институт ЦИП.

Радови које изводи стратетешки партнер изводиће се по пројекту који је израдио конзорцијум фирми на челу са "ПФБ дизајн".

Фото Н. Скендерија

УЗЕЛИ И КУВАЈТСКИ КРЕДИТ

ЗА градњу "Прокопа" узиман је и кредит. Србија се крајем 2012. године задужила око 25 милиона евра како би се наставили радови. Зајам нам је дао кувајтски Фонд за арапски економски развој. Најављивано је да ће се од истог инвеститора тражити позајмица и за градњу станичне зграде, али се, ипак, нашао заинтересовани приватни партнер.

ПРЕУЗИМАО ПОЛАСКЕ

"БЕОГРАД центар" је постао главна железничка станица 10. децембра 2017. године, када је почео да важи тада нови железнички ред вожње. До Савског трга тада су возила само три пара возова између Београда и Новог Сада и међународни путнички саобраћај. Пола године касније, "Прокоп" је преузео већину полазака из центра града, а возови за Бар су кретали из Топчидера. И та је станица, међутим, затворена октобра прошле године, па су и ови поласци прешли у "Прокоп".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (2)

ОКАНОВИЋ ТОКОМ РАТА ЖИВЕО У ЛАЗОВИЋЕВОМ ДОМУ: Због онога што је учинио за мене, првом сину сам дао име Данило