НОВА ОДЛУКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Ограничена цена гаса и пет основних животних намирница, али то није све

Танјуг

28. 07. 2022. у 19:27

ВЛАДА Србије данас је продужила важење уредби којима је ограничена висина цене природног гаса, као и пет основних животних намирница - одређених типова брашна, шећера, уља, меса и УХТ млека, а ограничење висине цена деривата нафте продужено је до 31. августа

НОВА ОДЛУКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Ограничена цена гаса и пет основних животних намирница, али то није све

В.Данилов

Влада је усвојила Уредбу о привременој мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Србији, у случају поремећаја на тржишту природног гаса, а услед наглог скока цене тог енергента у читавој Европи.

Циљ уредбе је, како се наводи у саопштењу, ублажавање последица енергетске кризе у циљу заштите привреде и грађана који су упућени на коришћење тог енергента.

У саопштењу из владе посећају да су енергетски субјекти, који се баве снабдевања природним гасом и снабдевања на велико, принуђени да тај енергент увозе по вишеструко скупљој цени од цене из новембра прошле године.

- Како би се обезбедила неопходна количина енергената за привреду и грађанство, Влада Србије донела је одлуку да се снабдевачима обезбеди право на надокнаду разлике у цени природног гаса набављеног из увоза и цене природног гаса из увоза која се користила за обрачун цене за даљу продају снабдевачима, јавним снабдевачима и крајњим купцима за новембар 2021. године, као и право на надокнаду разлике у тренутној цени природног гаса произведеног у Србији у односу на исти месец прошле године - наводи се у саопштењу.

Влада је усвојила Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница којом је прописана максимална малопродајна цена УХТ млека са 2,8 процента млечне масти у паковању од једног литра, као и максимална маржа коју трговци могу да зарачунају, брашна типа Т- 400 глатко и Т-500 у паковањима до пет килограма, као и укупну стопу марже, свињског бута и свињске плећке без костију, свињског врата и свињску слабину са костима, као и укупне стопе марже.

Уредбом је прописана и максимална произвођачка и малопродајна цена свежег пилећег трупа, као и укупна стопа марже.

Ограничена је цена белог кристал шећера по килограму, као и његове произвођачке цене, и прописано да трговци на велико, који набављају шећер кристал у паковањима од једног, пет и 10 килограма, морају да га дистрибуирају у малопродају у року од 15 од дана издавања исправе о преузетој роби.

У истој уредби наведено је да су произвођачи наведених животних намирница, дужни да испоручују производе у количинама које не смеју бити мање од просечних у последњих 12 месеци.

Чланови владе усвојили су измењену Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте, чиме је њено трајање продужено до 31. августа, а у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда грађана Србије.

На данашњој седници донета је одлука о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте - оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља за 15 одсто од објављених усклађених износа акциза

На седници је за још седам дана продужена и одлука о привременој забрани извоза Евро дизела ЕН 590.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈЕЛЕНА ЂОКОВИЋ ИСКРЕНА: Не могу да тврдим да смо ми пример успешног брака