МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА: У мају остварен буџетски суфицит од 6,7 милијарди динара

Танјуг

05. 07. 2022. у 16:17

У ПЕРИОДУ јануар - мај ове године остварен је дефицит републичког буџета у износу од 71 милијарду динара динара, док је само у мају забележен буџетски суфицит од 6,7 милијарди динара, објавило је данас Министарство финансија.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА: У мају остварен буџетски суфицит од 6,7 милијарди динара

Фото П. Милошевић

Остварени буџетски приходи током пет месеци износили су 655 милијарди динара, а расходи 726 милијарди динара.

Када је реч о резултатима оствареним само у мају, наплаћени су приходи у износу од 145,3 милијарде динара, од чега су порески приходи износили 127,8 милијарди. Највећи део пореских прихода односи се на уплату ПДВ у износу од 69 милијарди динара, и акциза у износу од 27,7 милијарди. Непорески приходи су износили 16,8 милијарди динара, а прилив донација 0,7 милијарди у наведеном месецу.

Расходи су у мају извршени у износу од 138,6 милијарди динара. Издаци за запослене су били 30 милијарди динара, а трансфери фондовима ПИО, РФЗО, НСЗ и фонду СОВО 16,8 милијарди. Остали текући расходи су износили 17,5 милијарди динара, с обзиром да је са ове категорије исплаћен фискални стимулус младима.

На нивоу опште државе у периоду јануар - мај остварен је фискални дефицит од 58,8 милијарди динара и примарни фискални суфицит у износу од 11,1 милијарди динара, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОПШТА ПАНИКА НА ПОЗНАТОМ СРПСКОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Погледајте хорор сцену из Грчке (ВИДЕО)