МАТИЋ НАКОН САСТАНКА СА АЛБАНСКОМ МИНИСТАРКОМ: Регионална сарадња кључна за развој туризма

Новости онлине

05. 07. 2022. у 15:35

НАЈВЕЋИ значај данашњег састанка са албанском министарком туризма и конференције "Нове идеје за ново време" јесте што су они корак напред након потписивања меморандума о сарадњи у туризму у Охриду, изјавила је Танјугу министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић

МАТИЋ НАКОН САСТАНКА СА АЛБАНСКОМ МИНИСТАРКОМ: Регионална сарадња кључна за развој туризма

Татјана Матић, Фото Танјуг

Истакла је да се сада ради на операционализацији тог меморандума, јер је туристичка сезона у јеку и важно је да се побољша регионална туристичка сарадња.

- Регионална туристичка сарадња је кључна и ми имамо све већи број долазака туриста из региона а и број наших људи који иду у Албанију последњих година се повећава- истакла је Матић.

Према њеним речима, Србија жели да промовише српске бање и планине у Албанији, јер нам циљ није само да наши људи иду у Албанију него и да Албанци долазе код нас.

-Поред бања и планина, адути су нам велики туристички центри као што су Београд и Нови Сад а они су сада најзначајнији јер почиње сезона манифестационог туризма - рекла је Матић за Танјуг.

Додала је да се Београд кандидовао за домаћина Специјализоване међународне изложбе ЕКСПО 2027. и да је за Србију важно да за то обезбеди регионалну подршку, а у склопу тога и подршку Албаније.

Министарка је истакла да је овогодишња туристичка сезона у Србији добро почела и да је забележено 1,7 милиона долазака туриста у Србију, више од пет милиона ноћења, те да је девизни прилив био већи за 45 одсто него прошле године.

- Ковид ситуација од ранијих година као и садашња украјинска криза су показали да је регионална сарадња најважнија. И ове године опет опстајемо захваљујући доброј регионалној повезаности јер нам највише туриста долази из региона - рекла је Матићева.

Нагласила је да је веома важно што су конференцији присуствовали представници приватног сектора који добро сарађују са нашом привредом а у таквој ситуацији државне институције само треба да прате оно што се дешава у приватном сектору.

Говорећи о мањку радне снаге у туризму у региону и најављеном оснивању регионалног центра за решавање овог проблема, министарка је рекла да је неопходно разменити податке међу земљама и видети каква је структура недостајуће радне снаге у угоститељству и туризму.

-Да би тај центар могао да проради, неопходно је да профункцинише заједничко тржиште а услов за то је постојање јединственог ИД броја Опен Балкана - рекла је Татјана Матић.

Додала је да се очекује да ће се и овај број брзо утврдити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗВИНИТЕ ШТО СМЕТАМ Бора о разликама између Срба и Словенаца