ОВОГ ВИКЕНДА ОЧЕКУЈУ СЕ ВЕЋЕ ГУЖВЕ НА ГРАНИЦАМА: Пратите камере, избегните колоне

Ј. Л. - С. Б.

02. 07. 2022. у 09:11

ЛЕТОВАЊА, повратак у домовину гастарбајтера, а можда највише транзит, већ овог викенда успориће колоне аутомобила и аутобуса на граничним прелазима Србије.

ОВОГ ВИКЕНДА ОЧЕКУЈУ СЕ ВЕЋЕ ГУЖВЕ НА ГРАНИЦАМА: Пратите камере, избегните колоне

Фото Ј. Лемајић

Баш као што због царинских процедура камиони на излаз из земље некад чекају и по неколико сати. Највећа задржавања се очекују на "Прешеву", "Градини", "Гостуну", "Батровцима" и "Хоргошу".

Први дан јула је тек наговестио каквим гужвама путници треба да се надају. Према јучерашњим подацима, а и они су се мењали из часа у час, највећа задржавања су била на "Прешеву", на излазу из Србије ка Македонији, где се чекало у неким моментима и до 120 минута. На прелазу "Градина", на изласку из Србије ка Бугарској чекало се сат, али у једном моменту и сат и по. Већи део дана било је пуно свих шест трака ка Бугарској. На граничном прелазу "Хоргош", најфреквентнијем у нашој земљи, јуче великих гужви није било, а колоне аутомобила у међузони формирале су се спорадично.

- После јутарњег налета, на улазу у нашу земљу током преподнева у колонама је било десетак аутомобила. Ситуација се мењала у току дана, у зависности од протока са мађарске стране - сазнајемо на ГП "Хоргош".

- Ове године као да је притисак на граничне прелазе мало поранио, па оваква ситуација траје већ бар пола месеца. Ипак, највеће гужве очекујемо од наредног викенда и средине месеца и спремно их очекујемо.

Илустрација В. Н.

У Управи царина нам кажу да се сваке године додатно припремају за летњу сезону како би допринели убрзању протока путника и робе.

- Задржавања су најдужа викендом, те је препорука да се, уколико је то могуће, за путовање избегавају ти дани - кажу у Управи царина.

- Важно је добро се информисати о стању на границама. То је врло једноставно захваљујући камерама МУП или АМСС. Уколико су приметне гужве и застоји на великим прелазима, потребно је одабрати неки од алтернативних прелаза. Примера ради, за "Хоргош", наш највећи прелаз ка Мађарској, алтернатива су "Келебија", "Бачки Виногради", "Ђала", "Хоргош II", "Рабе", "Бачки Брег", "Бајмок" и "Растина", док је за теретни саобраћај алтернатива "Келебија".

Пролазак теретњака директно зависи од брзине рада царина и суседних земаља, о чему сведочи готово увек пуна међузона на излазним терминалима.

- Када је ситуација таква престаје да буде битно што се излазна царинска процедура завршава за свега пар минута, јер у тим околностима возила физички не могу да крену даље, него остају "заробљена" у међузони - додају у Управи царина.

Путници треба да воде рачуна и о најавама радова на путевима. Они који крену пут Ниша, треба да воде рачуна у делу око Бубањ потока. Гради се нова петља на обилазници око Београда и уклапа се са ауто-путем. У оба смера саобраћај се одвија по измењеном режиму, од искључења на Кружни пут до петљe "Траншпед".

НЕПРЕКИДНО

"ПУТЕВИ Србије" поручују да су спремни за сезону. На наплатним станицама, сви канали за наплату путарине и дистрибуцију картица су у функцији 24 часа дневно без паузe. Повећан је број инкасаната на наплатним станицама како би се обезбедио несметан пролазак возила услед појачаног саобраћаја на ауто-путевима у Републици Србији. О евентуалним задржавањима, путници могу да се информишу на порталу и пркео апликације "Путеви Србије".

* * * * * * * * *

РЕПОРТЕР "НОВОСТИ" НА ГРАНИЦИ СА СЕВЕРНОМ МАКЕДОНИЈОМ НА КОЈЕМ РАДЕ СВЕ ТРАКЕ

НЕМА ВИШЕ ФИКСНИХ ТУРИСТИЧКИХ СМЕНА, ГУЖВЕ СВАКОДНЕВНЕ

НА граничном прелазу "Прешево" током јуна је забележен повећан саобраћај и број прелаза, па је током последњег дана јуна и почетком наредног - прешло укупно 32.175 путника. Првог дана јула, у раним јутарњим сатима, забележене су дуже колоне возила која су чекала на излазу из Србије. Већ у подне на излазак се није чекало, а улазак је трајао до пола сата.

- Враћамо се са летовања у Грчкој. Ево нас на улазу у земљу и од македонског прелаза до самог уласка чекамо око пола сата - прича нам Катарина Недељковић из Београда.

На великој врућини, кажу путници, напорно је чекати и пет минута. Они којима је контрола граничног прелаза посао одговарају да се процедура мора испоштовати.

Фото Ј. С.

- И технички и у људству смо максимално припремљени за туристичку сезону када је на овом граничном прелазу знатно повећан обим саобраћаја, о чему сведоче бројеви путника и возила забележених првог дана јула - каже за "Новости" Зоран Мајкић, вођа смене на Царинској испостави "Прешево".

- Последњег дана јуна и делом 1. јула овај прелаз прешло је чак 7.500 возила, од којих је 3.090 ушло у нашу земљу, а 4.410 изашло. У овом периоду су најчешћа породична путовања, на летовање, а највеће гужве су викендом. Не постоје више датуми смена туриста, правило је да нема правила, али чекања дуже од сат и по времена није било нити очекујемо да буде.

У функцији је шест трака за путничка возила на излазу из земље и четири на улазу.       

Ј. СТОЈКОВИЋ    

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈБОЉИ ОД НАЈБОЉИХ: Луксуз који је непревазиђен, употпуњен невероватном природом и у потпуној интими зелених брдашца Бодрума