ЗА СВАКИ ЧЕК МОРА И ФИСКАЛНИ РАЧУН: Износ чека већ 14 година није увећаван па и даље износи 5.000 динара

Б. Царановић

01. 07. 2022. у 09:33

МАКСИМАЛНИ износ чека од 5.000 динара није се мењао више од 14 година. Још је тада, 1. јануара 2008. године, овај износ усаглашен споразумом банака.

ЗА СВАКИ ЧЕК МОРА И ФИСКАЛНИ РАЧУН: Износ чека већ 14 година није увећаван па и даље износи 5.000 динара

Фото Н. Фифић

Иако се од тада број трансакција на почек, из године у годину смањује, и даље су и те како присутне. Банкама чекови не доносе зараду, одавно нуде алтернативе у виду разних картица, али многи грађани их воле јер им омогућавају плаћање на одложено без камате.

Нова правила фискализације су, међутим, наметнула компликованије услове трговцима у случају примања чекова. Рачуновође сматрају да ће то изузетно отежати рад трговцима и чак оправдати укидање продаје на рате.

Како продавци кажу, према доступном објашњењу на сајту Министарства финансија, за сваки чек, који доспева пре преузимања робе, мораће да издају посебан рачун. Како која рата доспева, тако морају и да штампају рачуне, или их у договору са купцем шаљу електронски.

- Трговац продаје комоду на шест месечних рата - пример је из Билтена Министарства финансија, у делу који се односи на фискализацију.

- Купац је 18. априла 2022. године предао шест чекова продавцу. За чекове су договорени датуми издавања: 29. април, 29. мај, 29. јун, 29. јул, 29. август и 29. септембар 2022. године. Комода ће бити испоручена 3. јуна 2022. године. Продавац има обавезу да купцу изда фискални рачун за аванс по чековима у априлу и мају, као и за дан испоруке у јуну. Обвезник фискализације може рачун доставити електронским путем, искључиво уз сагласност купца добара, односно корисника услуге.

Према речима Снежане Митровић, председнице Удружења рачуноводствене коморе, непотребно је уведено издавање рачуна за авансе, што је изузетно и закомпликовало посао трговцима, јер је проблем како на крају повезати авансне рачуне са коначним износом.

Сматра да тај део са плаћањем на одложено и остављањем чекова пре преузимањеа робе треба кориговати.

Из Народне банке Србије кажу да се не залажу за административно укидање чекова, будући да су врло присутни у продаји. Према годишњим подацима за период од последњих пет година, приметан је пад од 19,14 одсто у броју реализованих чекова грађана и то са 7.733.866 чекова, колико је било реализовано у 2017. години, на 6.253.668 чекова, колико је било реализовано у 2021. години.

- Узимајући у обзир податке о реализованим чековима, статистика показује тренд смањења, како броја реализованих чекова, тако и укупне вредности реализованих чекова током година - кажу у НБС. - Просечна вредност по реализованом чеку у посматраном периоду износила je нешто мање од 4.700 динара. Податке о реализованим чековима доставило је 14 од укупног броја банака.

ВЕЛИКИ ИЗБОР КАРТИЦА

ПОСЛЕДЊИХ година су имплементирани и савременији инструменти плаћања којима је омогућено одложено плаћање, а ту бисмо посебно истакли и могућност одложеног плаћања употребом "дина" дебитне платне картице - кажу у НБС.

- То је безготовински платни инструмент који омогућава плаћање на одложено, у оквиру својих расположивих средстава и без потребе да се додатно задужују у банци коришћењем кредита. Има све предности плаћања чековима, али је знатно брже и једноставније - нема чекања на каси и временски захтевног исписивања чекова, као ни ограничења потрошње по чеку, а број рата корисник одређује сам при куповини.

КОМПЛИКОВАНО РАЧУНОВОДСТВО

ОВА новина може да натера продавце да укину чекове као средство плаћања, будући да ће рачуноводство учинити компликованијим - сматра Снежана Митровић.

- На рачуну када се плаћа на рате мора да стоји и датум последњег чека. Рачуни за авансе биће на износ који је до тада плаћен. Све то на крају треба повезати некако.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)