МНОГО МАЊА ОПАСНОСТ БЕЗ ТРАНСПОРТА: Петина становника Србије се снабдева водом дезинфикованом активним хлором, остатак ризичним гасним

С. Б.

01. 07. 2022. у 10:11

БЕЗБЕДНА и чиста вода из чесме, у нашим водоводима, подразумева обавезно хлорисање, а убедљива већина система то ради гасним хлором.

МНОГО МАЊА ОПАСНОСТ БЕЗ ТРАНСПОРТА: Петина становника Србије се снабдева водом дезинфикованом активним хлором, остатак ризичним гасним

Пожељнији хлор производи "Сигма" из Црвенке, Фото Д. Дозет

Он спада у опасне материје, па струка ради на проналажењу начина да његова употреба буде минимално ризична. Данас се у Србији 1.415.282, близу петина становника, снабдева водом дезинфикованом активним хлором произведеним на лицу места. Тако се избегавају ризици које носи транспорт гасне супстанце.

Драган Стевановић, секретар Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала ПКС, обајшњава да се гасни хлор не производи у Србији и да смо зависни од увоза ове супстанце.

- Гасни хлор, који увозимо, производи се у фабрикама у источној Европи, застарелом технологијом живиних електрода које су у плановима ЕУ предвиђене за затварање, јер представљају безбедносни и еколошки ризик - тврди Стевановић.

- Као стратешка хемикалија у ванредним ситуацијама подложна је забранама извоза, што се и догодило 2020. године по избијању пандемије ковида, када је и због затварања граница било немогуће допремити гасни хлор у Србију. Подлеже строгим правилима превоза опасних хемикалија. Било која безбедносна претња значи моментални прекид транспорта и промета. За дезинфекцију воде постоји алтернатива, којом бисмо се потпуно ослободили увоза и опасне хемикалије, а обезбедили водоснабдевање исправном водом. Ради се о домаћим произвођачима опреме која производи активни хлор електролизом кухињске соли.

Поједине локалне самоуправе, како наводи Стевановић, попут Бездана, Новог Сада, Смедерева већ користе ово решење.

- Примена домаће технологије је од великог значаја за безбедност у стратешким и осетљивим областима као што је систем јавног водоснабдевања - каже Стевановић.

- За Србију је од стратешке важности да технологију дезинфекције воде засновану на гасном хлору, замени домаћом технологијом производње активног хлора.

Профессор Технолошко-металуршког факултета у Београду Драган Повреновић, појашњава да је хлор незамењив у нашим условима, због стања водоводних система. Коришћење активног хлора има предности и недостатке.

- Хлор има ту особину да резидуални хлор, онај који остаје у води и након хлорисања, штити читав систем ако дође до спољног продора - објашњава Повреновић.

- Он јесте опасна супстанца и ради се на побољшању процеса, тако да се хлор производи на месту хлорисања. Предност је што се избегава транспорт и прави се у концентрацији која је потребна. Нема ни тако опасних утицаја по примени. Недостатак је што је неопходна опрема. Ми смо у ранијем периоду користили активан хлор, пре свега као хипохлорит, и исти је ефекат. Недостатак је што његова концентрација слаби, мора да се обнавља свежим раствором.

ПОТРЕБАН ШКОЛОВАН КАДАР

СВАКИ од процеса производње и хлорисања захтева да се добро прати - наглашава професор Драган Повреновић.

- Мора се школовати добар кадар који ће то знати да ради.

На то морамо да обратимо пажљу. Неопходни су школовани људи, од припреме воде до пречишћавања отпадних вода. Свака општина, која хоће да има своје постројење, мора да буде свесна да је неопходно да школује кадар. Локалне самоуправе треба да стипендирају младе, школују их да би им се вратили. У овом тренутку не можемо да нађемо локалну самоуправу која је послала бруцоша на школовање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)