ВОЗОВИ ЋЕ ИЋИ 200 НА САТ И ДО НИША: У брзу пругу биће уложено две милијарде евра, ЕУ даје половину новца

Танјуг

30. 06. 2022. у 16:38

ЕВРОПСКА унија припрема финансирање пројекта брзе пруге од Београда до Ниша, потврдио је Тан‌југу регионални директор Европске инвестиционе банке за Западни Балкан и Турску Гвидо Клари и навео да су предвиђена улагања од око две милијарде евра, од чега ЕИБ планира да финансира милијарду.

ВОЗОВИ ЋЕ ИЋИ 200 НА САТ И ДО НИША: У брзу пругу биће уложено две милијарде евра, ЕУ даје половину новца

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

- Радимо све што је могуће да се убрза одобрење пројекта улагања у изградњу брзе пруге од Београда до Ниша, рекао је Клари.

Он је подсетио да пројекат у оквиру ЕИБ мора да прође кроз разне процедуре, те да разна тела морају да га одобре.

- Са наше стране напредујемо и радимо све што је могуће да се убрзају процедуре одобравања пројекта, истакао је Клари.

Навео је да је тај пројекат нека врста додатка ширем програму Зелене транзиције и Зелене агенде.

- То је један од најбитнијих пројеката који радимо у сарадњи са Владом Србије, рекао је он и подсетио ЕИБ планира да финансира пројекат са милијарду евра.

Изградња брзе пруге уз европску подршку, па и бесповратна средства први, пут је најављена прошле године.

Министар за грађевинарство Томислав Момировић је раније изјавио да ће од европских пријатеља Србија добити бесповратна средства између 500 и 600 милиона евра за тај пројекат.

Такође, најавио је да ће изградња трајати две и по до три године, те да ће затим возови на тој прузи саобраћати до 200 километара на сат.

Оцењујући утицај динамике изазване ратом у Украјини на прилике у региону Западног Балкана Гвидо Клари је за Тан‌југ оценио да највише пате због кризе земље које увозе сировине, енергенте и жито.

- Зависност од увоза доводи до несташица, пораста цена и то најнегативније утиче на сиромашније групе становништва. Зато мислимо да наша подршка и улагање у приватни сектор може да помогне да се ситуација ублажи, да не дође до тог преливања на маргинализоване групе, рекао је он.

Додао је да се као конкретан ризик види да ситуација може бити и гора.

- Зато све више сарађујемо са владама да се фокусирамо на адресирање правих области, да би се то могуће погоршање некако превазишло или ублажило, рекао је он.

Оцењујући позицију Србије он је рекао да као највећа економија ЗБ има и специфичан положај.

- Стопа развоја је све већа и већа, па је и већа потреба српске економије за улагањима. Зато ћемо радити на конкрентом прецизирању које су то области где ћемо да улажемо. Где је за нашим финанијским производима потреба највећа, рекао је он.

Клари је данас у Београду учествовао у представљању кредитне линије подршке за младе и жене.

Каже да су кроз њу спојени банка која жели да инвестира, подршка Европске комисије и земаља ЕУ, као и да програм подршке мири социјалну и економску димензију.

- Миримо даљи раст малих и средњих предузећа, са социјалном димензијом, јер дајемо подршку запошљавању жена и младих, поручио је он.

Истакао је да искористити енергију младих и жена, није само друштвена обавеза већ и економска обавеза, те да ће то бити најбољи катализатор за даљи економски развој.

БОНУС ВИДЕО: СОКО „ЛЕТИ“ СРПСКИМ ПРУГАМА: Новим коловозима које су правили Кинези возови иду до 200 km/h
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПОТПУНО НЕВЕРОВАТНО МЕСТО ЗА ЛЕТОВАЊЕ: Ово је хотел који ће одрасле одушевити, а најмлађима одузети дах