ЕПС ПРЕДВОДИ ГУБИТАШЕ: Државна предузећа у минусу од 21,4 милијарде динара

С. Б.

29. 06. 2022. у 08:00

ПРВИ пресек показује да би јавна предузећа и ове године могла пословати са губитком. На крају првог квартала, њихов укупан резултат је минус од 21,4 милијарде динара.

ЕПС ПРЕДВОДИ ГУБИТАШЕ: Државна предузећа у минусу од 21,4 милијарде динара

Фото Танјуг

Засад од коначног, сем резултата током већег дела године, разликују се и по томе што "Путеви Србије" трошкове амортизације књиже тек на крају децембра. Прошле године ове фирме завршиле су у минусу од 10 милијарди динара. Годину пре, 2020. пословале су са профитом од 15,2 милијарде динара.

И ове године нису сви почели лоше. "Србијагас" је за три месеца остварио профит и 6,9 милијарди динара, а план је био 2,57 милијарди динара. "Електромрежа Србије" је уписала добитак од 2,36 милијарди динара, а у плану стоји непуна милијарда. "Скијалишта Србије" су профитирала милијарду, а мислили су да ће зарадити 747 милиона динара. "Пошта Србије" је у плусу од 689 милиона динара, а планирала је мањак од 709 милиона динара. И "Железнице Србије" су, уместо минуса од 67,7 милиона, испословале плус вредан 75,4 милиона динара. У првом кварталу текуће године добит је остварило 20 предузећа у укупном износу од 11,6 милијарди, док је планом очекивана добит од 3,7 милијарди динара.

Убедљиво највећи губитак у прва три месеца има "Електропривреда Србије", која је у мањку 29,7 милијарди динара. Следећа је "Електродистрибуција Србије" чији је минус око милијарде, мада су на тај износ и рачунали пословним планом. "Инфраструктура железнице" је у губитку око 726 милиона динара, а очекивали су мањак од 1,7 милијарди динара. И остали "губиташи" су такав резултат и предвидели планом пословања.

СВАКИ ДЕСЕТИ ДИНАР ОД ДРЖАВЕ

УКУПНА имовина републичких јавних предузећа на крају 2021. године износила је 3.185 милијарди динара. Сваки десети динар, па и који преко, прихода јваних предузећа - стиже од државе.

- У 2021. години субвенције су чиниле 11,4 одсто укупних прихода јавних предузећа - види се у Фискалној стратегији. - Одређене субвенције имају капитални карактер, као што су субвенције за ЈП "Путеви Србије", које су намењене реконструкцији путне инфраструктуре.

Од добити јавних предузећа у 2021, ове године биће у буџет уплаћено је 7,9 милијарди динара.

- Пословање јавних предузећа представља значајан извор фискалних ризика, како на страни буџетских прихода, тако и на страни расхода - напомиње се у Фискалној стратегији.

- Јавна предузећа се у пословању суочавају са бројним проблемима, од наплате потраживања, до редовног измиривања обавеза према повериоцима, држави и запосленима. Држава као оснивач и њихов једини власник одговорна је за пословање и њихово је последње уточиште у случају неликвидности. Ове државне фирме запошљавају 69.000 људи и у њиховим је рукама добар део имовине српске привреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (1)

ОШТРО: Шта је Ибра рекао пре 12 месеци када је Ноле проживљавао агонију у Аустралији