ВАУЧЕРИ ОД 15.000 ДИНАРА: Ево до када траје пријава и како ће се рангирати

Е. Б. Талијан

28. 06. 2022. у 09:00

У СВИМ поштама у нашој земљи, грађани од јуче могу да се пријаве за ваучер од 15.000 динара за одмор у Србији. Од среде, за додатних 10.000 динара, могу да аплицирају и они који су почетком године добили ову врсту субвенције од 5.000 динара. Ваучери морају да се искористе до 31. октобра ове године и то за најмање пет ноћења.

ВАУЧЕРИ ОД 15.000 ДИНАРА: Ево до када траје пријава и како ће се рангирати

Фото Д. Миловановић

Њима може да се плаћа смештај, ноћење са доручком, полупансион и пансион. Не могу да се користе за куповину пића, плаћање здравствених и других услуга или боравишне таксе.

Корисници који су субвенцију за одмор у износу од 5.000 динара добили почетком године, морају да је искористе до 20. новембра ове године. Ти купони могу да се употребе само за смештај.

Право на ваучере, од 15.000, односно додатних 10.000 динара, имају пензионери, незапослени, корисници посебне накнаде, права на негу друге особе, запослени чија примања не прелазе 70.000 динара, ратни војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, као и студенти. Ово предвиђа Уредба о туристичким ваучерима коју је јуче усвојила Влада Србије. Њеном применом, како се наводи, очекује се значајан допринос у интензивирању коришћења постојеће туристичке понуде у Србији, умањење девизног одлива, као и штетних последица изазваних епидемијом ковида 19.

ПРИЈАВА

СВЕ информације у вези са пријавом и реализацијом доделе ваучера могу се наћи на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација, или путем телефона 011 2606 521 и 011 2606 576.

Грађани који су заинтересовани за коришћење ваучера, морају на шалтерима јавног предузећа "Пошта Србије" да поднесу читко попуњену пријаву са потребном документацијом, најкасније 30 дана пре почетка реализације аранжмана. Образац пријаве је објављен на интернет страници Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Уз то, потенцијални корисник ваучера на увид показује личну карту или пасош, као и потврду угоститеља о резервацији смештаја. Прихвата се једино потврда која је генерисана из Централног информационог система. Грађани резервишу смештај код угоститеља са листе објављене на интернет страници Министарства туризма и на основу тога добијају потписану потврду електронским путем, као скенирани документ, или преко поште. Не може да се резервише смештај у објектима који се налазе на општини, односно месту пребивалишта, као и у месту студирања.

Пензионери уз пријаву стављају на увид и доказ који издаје банка из Србије, а који потврђује новчани прилив на основу права на пензију. Запослени, чија примања не прелазе 70.000 динара месечно, достављају доказ о заради из претходног месеца у односу на пријаву. Студенти прилажу потврду високошколске установе о статусу студента првог, другог или трећег степена за текућу годину.

Пријаве ће се примати закључно са 26. септембром ове године и подносе се лично уз пратећу документацију. Само за кориснике права на додатак за помоћ и негу друге особе и ратне војне инвалиде, као и цивилне инвалиде рата и пензионере, то може да достави и друга особа. За малололетну или пословно неспособну особу, пријаву подноси законски заступник.

Број пријава је ограничен расположивим буџетским средствима, а рангирање ће се обављати на основу датума и времена достављања на шалтеру поште. Грађанима који су стекли право на субвнецију за одмор, Министарство, преко "Поште Србије" доставља ваучер лично на адресу.

Уредба о туристичким ваучерима се доноси од 2015. године, те из Владе оцењују да је до сада дала значајне резултате у подстицању домаћег туризма и угоститељства. С обзиром на то да је тај сектор највише погођен кризом изазваном пандемијом, овај вид подстицања, како наводе, добио је додатно на значају, јер су велики губици ублажени прометом домаћих туриста.

МИНИСТАРСТВО: УГОСТИТЕЉИ ДА СЕ ЈАВЕ

МИНИСТАРСТВО туризма позвало је угоститеље у Србији да се пријаве ради реализације доделе ваучера за субвенционисано коришћење услуге смештаја у угоститељским објектима.

- Овом пријавом се подстиче боља видљивост домаћих угоститеља, као и промоција домаћег туризма - поручују из Министарства. - Пријава, резервације и подношења захтева за рефундацију спроводи се преко централно-информационог система у области угоститељства и туризма, е-Туриста, те је неопходно да угоститељ буде евидентиран у овом систему.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ ДЕСТИНАЦИЈЕ - ТРИ ФЕНОМЕНАЛНА XANADU ХОТЕЛА: Ни са једним нећете погрешити, који год да буде ваш избор за одмор