СВЕ ЗА ИЗВОЗ УКРАЈИНСКИХ ЖИТАРИЦА: Велика Британија помаже Украјину са 10 милиона фунти за поправку железнице

Танјуг

27. 06. 2022. у 07:55

ВЛАДА Велике Британије допринеће Украјини са 10 милиона фунти (12,3 милиона долара) за поправку њене железничке инфраструктуре, како би се обезбедио извоз житарица из земље, саопштено је из кабинета британског премијера Бориса Џонсона.

СВЕ ЗА ИЗВОЗ УКРАЈИНСКИХ ЖИТАРИЦА: Велика Британија помаже Украјину са 10 милиона фунти за поправку железнице

Фото: Танјуг/AP Photo

Како се наводи у саопштењу, Уједињено Краљевство и њени савезници спремни су да спрече Русију да утиче на глобалне цене хране, преноси агенција ТАСС.

- Велика Британија ради са партнерима на плану за превазилажење руског мучења и радиће са Украјином на поправци виталних железница - наводи се у саопштењу Даунинг стрита и додаје да је 47 милиона људи широм света на ивици хуманитарне катастрофе и глади, као и да ће се тај проблем драматично погоршати са јулском жетвом.

Британски премијер ће данас на самиту Г7 позвати светске лидере да предузму хитну акцију.

- Глобални лидери треба да се окупе и примене своју комбиновану економску и политичку снагу, како би помогли Украјини и олакшали живот домаћинствима широм света. Ништа не би требало да буде ван стола - рећи ће Џонсон лидерима Г7.

Велика Британија ће уложити и 1,5 милиона фунти (1,85 милиона долара) за развој процеса тестирања, како би се утврдило да ли је жито које Русија продаје на глобалном тржишту илегално узето из Украјине, наводи се у саопштењу Даунинг стрита.

Додаје се да ће Џонсон данас замолити своје колеге у Г7 да подрже тај напор.

 

БОНУС ВИДЕО: 

МАНЕВРИ БАЛТИЧКЕ ФЛОТЕ: Погледајте вежбе посада на 60 бродова

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЏОНСОНОВ РОЂЕНИ БРАТ: Био министар, после Борисовог потеза поднео оставку - личе као да су близанци