И КОД СОМБОРА 12 ТРАКА: "Путеви Србије", проширују гранични прелаз Сантово - Бачки Брег са Мађарском

С. Б.

24. 06. 2022. у 17:00

БАЧКИ Брег ће бити трећи гранични прелаз са Мађарском преко кога ће моћи да иде сав теретни саобраћај, без обзира на габарите.

И КОД СОМБОРА 12 ТРАКА: Путеви Србије,  проширују гранични прелаз Сантово - Бачки Брег са Мађарском

Фото Танјуг

Тренутно, туда могу само путничка возила и она до 3,5 тоне. Приводи се крају пројекат проширења прелаза Сантово - Бачки Брег. Израда документације кошта око 470.000 евра, 85 одсто је обезбедила Европска унија, а "Путеви Србије" преосталих 15 одсто. Почетак градње зависи, такође, од средстава, а надлежни очекују да ће и њих добрим делом финансирати ЕУ.

Истовремено, "Путеви Србвије" раде и на пројекту 175 километара дуге брзе саобраћајнице од Бачког Брега до Накова, прелаза на румунској граници. И њена судбина зависи од финансисјке конструкције. Обновљени прелаз Бачки Брег имаће укупно 12 сабраћајних трака - по четири у сваком смеру за путнички и аутобуски превоз. И по још две у сваком смеру за теретна возила, али и 54 паркинг-места. Паркиралиште сличног капацитета је планирано и уз саобраћајницу, како камиони не би стајали уз сам пут.

- Циљ овог пројекта је растерећење граничних прелаза Хоргош и Келебија - објашњава Миодраг Поледица из "Путева Србије".

- Завршетком Коридора 10 велики је проток теретног саобраћаја. Ти камиони од Хоргоша до Прешева путују од шест и до можда осам сати. И када коначно стигну до границе деси се да чекају двоструко дуже. Овим ћемо добити трећи прелаз са Мађарском за габарите веће од 3,5 тоне. Желимо и са Хрватском да повећамо проток саобраћаја и безбедност.

Развој прекограничног прелаза Сантово - Бачки Брег се финансира махом из Интерег ИПА фондова Еврпопске уније. Партнери на пројекту су Национална агенција за инфраструктуру из Мађарске, Завод за урбанизам Војводине и "Путеви Србије". Путарско предузеће треба да обезбеди планску документацију, идејно решење, идејни пројекат и пројекат за грађевинску дозволу. Рок за овај део посла је крај септембра ове године.

ГРАДИНА

ЗАДРЖАВАЊЕ теретног саобраћаја је велики проблем на граничним прелазима - истакао је в.д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак.

- Такав проблем имамо на граничном прелазу Градина, где се ред формира и у тунелу. Сарађујемо са МУП да бисмо то спречили. Морамо да разговарамо и са хрватским колегама, јер са њима имамо прелазе и на мостовима. Треба решити питање ко је задужен за одржавање тих мостова.

ОБНОВЉЕН И КОТРОМАН

МИНИСТАР финансија Синиша Мали, министар полиције Александар Вулин и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре обићи ће 27. јуна модернизовани, реконструисани гранични прелаз Котроман између Србије и БиХ. У оквиру новог граничног прелаза налазе се по три саобраћајне траке на улазу и излазу из земље, што ће значајно убрзати путнички промет, али и промет робе. Поред унапређења путничког саобраћаја, побољшање квалитета очекује и теретни саобраћај, јер ће камиони имати на располагању и теретни терминал, али и преко потребну колску вагу на улазу у земљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КОЛУБАРСКИ МАНЕВАР 1914: Како је пензионер постао војвода - рискантан потез Мишића којим је надмудрио аустроугарску војску