ЧЕКАЈУ КОВЕРТУ, А ПОРЕЗ НА МРЕЖИ: Многи грађани Србије, регистровани на порталу Е-управе, пореско решење добили су само електронски

Е. В. Н.

23. 06. 2022. у 10:00

НЕКОМ у лимено, а неком у електронско - сандуче. Ове године су се грађани Србије сусрели са свим видовима доставе решења за порез на имовину, а поједини га још нису - дочекали.

ЧЕКАЈУ КОВЕРТУ, А  ПОРЕЗ НА МРЕЖИ: Многи грађани Србије, регистровани на порталу Е-управе, пореско решење добили су само електронски

Фото Н. Карлић

Локалне самоуправе, чији је ово приход, махом су суграђанима који су регистровани на порталу е-управе, збир обавеза послали електронски. Нису сви обвезници примили обавештење о пристиглом документу, па неки и не знају да је обрачун већ испоручен.

Поједине су, међутим, обавезу потврдиле и писмом.

Прилично је слична неуједначеност и по питању износа. Већина општина и градова, и поред промене цена некретнина, годишњи намет није мењала. Други су пак збир кориговали до одређеног нивоа - скупштине су усвојиле заштитину меру колико највише овај намет може да порасте.

БЕОГРАД - У престоници износ пореза на имовину ове године није мењан. На решењима је обавеза једнака прошлогодишњој. Начин на који су стизала, међутим, прилично је неуједначен. Житељи појединих општина, на пример Палилуле, решење су добили и у е-сандуче и поштом. Грађани Звездаре, регистровани на порталу е-управе добили су само електронски, баш као и на Новом Београду. На Вождовцу су махом стигле коверте, а у Земуну има још породица којима обрачун није достављен.

НИШ - Петина пореских обвезника у Нишу, њих 24.000, решење о плаћању пореза на имовину добила је електронским путем. У питању су они који су већ имали пријављене елетронске адресе. Према речима Нине Илић, вршиоца дужности заменика наченика Управе за финансије, на овај начин решења могу убудуће да добијају сви који испуњавају услове, односно они који се пријаве на портал електронске управе.

- Ове године у Нишу није дошло до повећања пореза на имовину - додаје Нина Илић.

- Тако рецимо за стан од 50 квадрата, стар 30 година, у трећој зони, у Булевару Немање, износи од 6.000 до 7.000 динара годишње. Трећа рата треба да се плати до 15. августа.

Иначе, због повећања цена некретнина за очекивати је да идуће године на основу већег промета и цена некретнина аутоматски дође по повећања пореза.

НОВОСАЂАНИ који имају потврђено е-сандуче на порталу е-управе, укупно њих 51.392, добило је решења којим је утврђен порез на имовину за 2022. годину у електронском формату. Дистрибуција и уручење решења путем Јавног предузећа "Пошта Србије" вршени су за пореске обвезнике који немају потврђено е-сандуче.

- Слање и достављање решења донетих у масовном обрачуну пореза на имовину физичких лица за 2022. годину и за једну и за другу групу пореских обвезника је окончана у складу са чланом 36. Закона о пореском поступку и пореској администрацији - наводе у Градској пореској управи.

- Утврђени износи задужења по решењима по основу пореза на имовину физичких лица за 2022. годину остали су на нивоу прошлогодишњих, дакле висина пореза на имовину није се мењала.

ЈАГОДИНА - Износи пореза на имовину у Јагодини нису мењани за текућу годину, а мештани града на Белици решења су добили на кућну адресу или онлајн. Начелница Градске управе за утврђивање, наплату и контролу јавних прихода Сања Јеремић каже да град Јагодина већ две године није повећавао порез на имовину.

- Сходно политици коју води актуелна власт, Скупштина града Јагодине донела је одлуку да износ пореза остане непромењен - каже Сања Јеремић.

- У зависности од зона и врсте непокретности, порез је могао да буде повећан и до 100 одсто, јер је цена непокретности веома порасла.

ВРАЊАНЦИ који имају е-сандуче и регистровани су преко е-управе добили су пореска решења за 2022. годину, док ће они којима решења стижу на кућну адресу највероватније добити решења следеће недеље. Ово каже Ненад Тасић, начелник одељења за буџет и финансије у Градској управи.

- Рађене су промене у смислу усклађивања, па су тако неки грађани добили на решењу пореза за имовину већи износ и то у интервалима од 8 до 18 процената, док код неких нема измена - рекао је Тасић.

СМЕДЕРЕВО - И у овом граду су сви који имају електронско сандуче добили решење.

Прошле године, електронско сандуче користило је 1.680 пореских обвезника, што је нешто мало више од четири одсто укупног броја обвезника на овом подручју. Локална пореска администарција прошле године издала је укупно 38.000 решења за порез на имовину.

Иначе, када је реч о висини пореза на имовину, он је и даље на нивоу из прошле године.

У ЧАЧКУ ПЕТИНа, у КРУШЕВЦУ ДЕСЕТИНа

ЧАЧАК је један од градова који је овогодишњи износ пореза на имовину ускладио са кретањем цена на тржишту некретнина. Решења су тек почела да пристижу и многе су непријатно изненадили обрачуни по којима ће сада, у зависности од градске зоне, порез плаћати више у просеку од 20 до 25 процената. Скупштина града Крушевца донела је прошлог новембра кориговани ценовник, али је и ове године лимитирано повећање пореза тако да не сме бити већи од 10 посто. Обавештења стижу онлајн. Опомене из локалне пореске администрације шаљу се за неплаћене порезе на имовину који премашују 36.000 динара, али дуг се може исплатити на 24 месечне рате. Постоји и могућност делимичног отписа камате.

ДОКУМЕНТ ДОСТАВЉЕН

СВИ грађани који су регистровани корисници портала е-управе и имају имовину на своје име решење о утврђеном порезу на имовину добиће у своје е-сандуче на порталу е-управе - стоји на сјату е-управе.

- Електронски документ може се преузети у року од 15 дана, а уколико се не преузме електронски документ у наведеном року, сматраће се да је достава извршена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (6)

ПРИЧА ЗА НЕВЕРИЦУ: Бора је легендарни ХИТ написао за пет минута - на салвети, у кафани