БРИТАНЦИ О ТЕЛЕКОМУ СРБИЈА: Могућност дигиталне трансформације на Западном Балкану

Танјуг

20. 06. 2022. у 16:48

ТЕЛЕКОМ Србија, највећи телекомуникациони и мултимедијални провајдер у Србији и тржшни лидер у југоисточној Европи, већ је показао снажан потенцијал раста, уз брзу трансформацију последњих година, пише престижни британски специјализовани портал Бизнис Рипортер.

БРИТАНЦИ О ТЕЛЕКОМУ СРБИЈА: Могућност дигиталне трансформације на Западном Балкану

Фото: Принтскрин/business-reporter.co.uk

- Ми смо снажан мотор промена и покретарч преображаја „Србије 2.0“ која има светлу дигиталну будућност широм Западног Балкана, каже генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић за Бизнис Рипорт, у интервјуу који је у видео формату објављен на том порталу.

Током протеклих пет година, компанија Телеком Србија је значајно еволуирала с дигитализацијом својих услуга у складу са стратегијом дигитализације Србије и етаблирала се као водећи провајдер ексклузивних садржаја у региону. 

Штавише, тренутна стратегија Телекома Србија чини компанију другачијом од других – сада је негде између стандардног телеком оператера и платформе за дигитални садржај, констатује се у прилогу.

Према речима Лучића, компанија је брзо препознала куда се глобално тржиште креће, што значи да је задржала фокус на интернет повезивању изградњом моћне оптичке инфраструктуре.

Такође је омогућила нове начине генерисања прихода улагањем у креирање одличног дигиталног ТВ садржаја, тако да с поносом може да се каже да је Телеком Србија постала лидер у производњи телевизисјких садржаја у региону. 

Лучић је нагласио да је Телеком Србија највећи опетратер у региону са више од 11 милиона пертплатника на Западном Балкану, с годишњим приодом од преко 1,3 милијарде евра у 2021, а ове године очекује да ће приход премашити 1,5 милијарди евра.

Он је навео да план експанзије Телекома Србије није само повећање броја претплатника у овом региону, већ да ради на пројекту ширења пословања у другим земљама у Европској унији и Сједињеним Државама.

Лучић је предочио да у дијаспори живи и ради 15 милиона људи с простора Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, углавном у Немачкој, Швајцарској, Аустрији и САД-у, који одржавају везе са родбином и пријатељима на овим просторима, напомињући да компанија има добре сервисе за њих, домаће садржаје, да им омогућава да гледају домаће канале, домаће спортске догађаје, а пружа им и финтек услуге слања новца кући.

Он је у том контексту поменуо да је Телеком Србија покренула ове године две нове мобилне мреже у Немачкој и Швајцарској, а наредне године то планира у САД и Канади.

На питање какви су капацитети за развој пословања Телекома Србија на Западном Балкану, Лучић је рекао да има простора за повећање броја претплатника за још око два милиона, те да има простора и за повећање прихода подизањем продаје нових дигиталних сервиса и садржаја, при чему компанија процењује да само у овом региону годишњи приход може да достигне 2,0 милијаде евра.

Коментаришући главне актуелне циљеве компаније, он је навео да је тренутни приоритет завршетак инвестиција у оптичку и 5Г мрежу у земљама Западног Балкана, као и покретање нових инвестиција у дигиталне сервисе и нове садржаје.

Лучић је као изузетно важну ствар навео то што Телеком Србија намерава одмах да улаже, а не да чека годину или две да би улагала у дигиталну будућност, додајући да намерава да привуче инвеститоре који би јој се придружили у инвестирању тако што ће бити прва компанија из Србије и са простора Западног Балкана која ће емитовати 500 милиона евра корпоративних обвезница на берзи у Европи. 

Шеф Телекома Србија је изразио нади да ће многи страни инвеститори, посебно они из САД-а, оценити атрактивним улагање у српску компанија и да ће поменуте корпоративне обвезнице бити још једна успешна прича Телекома Србија.

У тексту Бизнис Рипорта се наглашава да се за разлику од неких других телекомуникационих провајдера, Телеком Србија није ослањала на генерисање прихода само од стандардних услуга. 

Предстојеће увођење 5Г телекомуникационе мреже омогућиће да 60 одсто становника Србије добије приступ 5Г конекцији, напомиње се даље и додаје да ће, истовремено, проширење 4Г мреже широм Републике Србије пружити могућност 4Г услуге скоро свима у земљи.

У текућој 2022. години, Телеком Србија ће постати прва српска компанија која ће добити међународни кредитни рејтинг од реномираних агенција. 

- Жељни смо да прихватимо нове изазове и да наставимо да учествујемо у најузбудљивијем периоду брзог економског раста Србије, вођени нашом визијом да будемо партнер од поверења у новој дигиталној ери, поручили су из Телекома Србија у прилогу објављеном на угледном британском порталу Бизнис Рипорт.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

ХЛАДНА БАКЛАВА СА ПИСТАЋИМА: Хрскав слаткиш са преливом од чоколаде (ВИДЕО)