РЕМОНТ "ТУРСКОГ ТОКА" НАЈАВЉЕН, ГАСА ИМА ДОВОЉНО: Потрошачи у Србији неће осетити прекид снабдевања

С. Булатовић

20. 06. 2022. у 07:00

ГАСОВОДУ "Турски ток" се спрема ремонт. Од 22. до 29. јуна биће заустављен проток плавог енергента овом рутом.

РЕМОНТ ТУРСКОГ ТОКА НАЈАВЉЕН, ГАСА ИМА ДОВОЉНО: Потрошачи у Србији неће осетити прекид снабдевања

Фото Танјуг

Тих недељу дана гас неће стизати у Турску, Бугарску, Србију и Мађарску. Реч је о редовном одржавању, а наши стручњаци уверавају да нема места паници. Потрошачи у Србији неће осетити прекид у снадбевању, јер енергента има довољно на залихама.

"Турски ток" је дуг 930 километара и капацитет му је 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње. Први крак пролази кроз Турску, док други иде ка Бугарској, Србији и Мађарској. Србија и Бугарска тај део гасовода називају "Балкански ток". Капацитет сваког крака је 15,75 милијарди кубних метара гаса. "Турским током" транспортује се гас од руске компресорске станице близу Анапе у руској краснодарској области преко Црног мора до пријемног терминала у турском месту Кијикеј. На ремонту ће бити цеви на дну Црног мора.

- Потрошачи у Србији не треба да брину због прекида снадбевања током ремонта - каже Војислав Вулетић из Удружења за гас. - Србија има сасвим довољно плавог енергента у складишту "Банатски двор". С друге стране, у овом моменту није заустављено снадбевање преко Украјине, тако да може да стиже и на тај начин. Основно је да се ремонти унапред најављују, тако да нису изненађење.

Компаније "Турски ток" је најавила да ће транспорт гаса гасоводом од руске до турске обале бити привремено обустављен због редовног годишњег одржавања и уобичајеног прегледа стања овог систем. Радови су поверени, како је пренела "Анадолија", оператеру подморског система цевовода. Да се овакве акције најављују унапред, понавља и Јелица Путниковић, уредник и оснивач "Енергије Балкана".

- Србија неће имати проблема у снабдевању током тих седам дана - каже Путниковићева. - Ремонти се планирају и за њих се зна унапред. Има довољно времена да се припремимо. Свакако има довољно гаса у складишту. Неће бити последица ни по снабдевање купаца у Србији, нити на стање у "Банатском Двору".

Фото Танјуг

Капацитет подземног складишта "Банатски Двор" је 500 милиона кубика. Недавно смо чули да је у њему похрањено 162 милиона кубика, а у руском 123 милиона, док дневно може да се повуче пет милиона кубика. План је да се током лета складиште напуни. Србија ће до октобра ускладиштити 500 милиона кубика гаса у два складишта у Мађарској, предвиђа недавно потписан споразум. Гас ћемо ћемо моћи да повлачимо у периоду од 1. октобра до 1. априла наредне године. Србија ће, према уговору, у октобру и марту моћи да повлачи три милиона кубних метара гаса дневно, а од новембра до фебруара по шест милиона кубика.

ПЛАЋАЊЕ ПО НАФТНОЈ ФОРМУЛИ

СРБИЈА ће током ове сезоне ограничену количину гаса, тачније 2,2 милијарде кубних метара, плаћати по нафтној формули. То значи да ћемо хиљаду кубних метара плаћати до 350 долара, ако нафта кошта 120 долара за барел. Нама треба још 800 милиона кубних метара, које бисмо морали да купујемо на европској берзи, и који ће коштати далеко више. Зато је важно и питање складишних капацитета, јер је гас на берзи далеко јефтинији лети него зими.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УЖАС НА ПОЗНАТОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Дечака (8) напало неколико ајкула - чуо сам вриштање, било је много крви