СРБИЈА ПОТПУНО ФИНАНСИЈСКИ СТАБИЛНА: Министар Мали разговарао са представницима ММФ о повећању пензија

Novosti online

17. 06. 2022. у 17:09

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали састао се данас са шефицом Канцеларије Међународног монетарног фонда (ММФ) у Србији Јулијом Устјуговом, са којом је разговарао о предлогу будућих фискалних правила, а посебан акценат стављен је на повећање пензија и измену швајцарске формуле ради усклађивања раста пензија.

СРБИЈА ПОТПУНО ФИНАНСИЈСКИ СТАБИЛНА: Министар Мали разговарао са представницима ММФ о повећању пензија

Фото Новости


Мали је говорио о увођењу „швајцарске формуле плус“, којом се предвиђа раст пензија усклађен са растом зарада у привреди.

Министар финансија је истакао да је удео пензија у БДП-у у Републици Србији 9,2 одсто, што омогућава ванредну индексацију и модификацију швајцарске формуле, а да се при томе не угрози одрживост јавних финансија.

-Идеја нам је да уколико је удео пензија испод 10 одсто БДП-а, имамо право на ванредно усклађивање. Ако су пензије између 10 и 10,5 одсто БДП-а да се усклађују са растом просечних зарада у привреди, ако су између 10,5 и 11 одсто да буде швајцарска формула, а да изнад 11 одсто, да их усклађујемо са инфлацијом, навео је министар Мали.

Он је рекао да је Србија потпуно финансијски стабилна, те да има новца за најављено рекордно повећање пензија између 18 и 20 одсто, и да је идеја да пензије буду усклађене у два наврата – у октобру или новембру, и у јануару.

Иначе, уз консултације са стручним тимом ММФ-а, треба да буде усвојено ново фискално правило о дугу и дефициту, како би се обезбедила дугорочна фискална одрживост. Добро дизајниран сет фискалних правила је од кључне важности за одржавање фискалне дисциплине и учвршћивање фискалне одговорности. Осим правила о дефициту и дугу, ограничења расхода за плате и пензије, фискалним правилима утврђују се и ванредне околности у којима правило може привремено бити суспендовано или одложено, као и активности које се предузимају у ситуацији када фискално правило није испоштовано.

Разговори са ММФ-ом ће бити настављени, како би се нашло најоптималније решење за очување фискалне стабилности, у условима светске економске кризе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (0)

ЈЕДАН ЛАНАЦ – ТРИ СЈАЈНА ХОТЕЛА: Одаберите Xanadu у Белеку или Бодруму сад, а оним у Макадију обрадујте себе у сред зиме