ТАЧНА РАЧУНИЦА: Погледајте колике ће бити пензије после повећања које је најавио председник Вучић (ФОТО)

САНДРА БУЛАТОВИЋ

16. 06. 2022. у 08:00

НАЈСТАРИЈИ суграђани на јануарском чеку требало би да имају износ за најмање 18,2 одсто већи од тренутних примања. Двоцифреном расту могу да се надају и запослени у јавном сектору, па и запослени на "минималцу".

ТАЧНА РАЧУНИЦА: Погледајте колике ће бити пензије после повећања које је најавио председник Вучић (ФОТО)

Фото Н. Скендерија

Најнижа загаратована плата у Србији у наредном периоду могла би да порасте до 14 одсто.

Издашнија примања свима који их добијају из или захваљујући буџету јуче је најавио председник Србије Александар Вучић, отварајућу Сектор 5 обилазнице око Београда. Значајан раст пензија мора, међутим, да одобри Међународни монетарни фонд, а преговори са овом институцијом почињу данас.

- Када нам учешће пензија у бруто домаћем производу падне на 9,1 одсто, ми имамо право на ванредна повећања. Када је учешће између 10 и 10,5 одсто, пензије могу да прате плате, од 10,5 до 11 одсто се примењује швајцарска формула, а преко тога се усклађују са инфлацијом - објаснио је Александар Вучић. - Успели смо да спустимо на учешће од 9,1 до 9,2 одсто БДП. Пензионери ће имати највеће повећање пензија у ко зна колико година. Повећање ће ићи у два наврата. Прво повећање ће бити у новембру или децембру, и то за 9,5 одсто. Друго најакасније од 1. јануара, и то за 11 одсто. Та два износа се не сабирају, већ би укупан раст био 18,2 одсто. Не причам о једнократном давању, већ о сталном повећању. Укупно неће мање од 17 одсто, а највероватније ће бити укупно 18,2 одсто веће пензије, ако нам ММФ у потпуности одобри. Ми смо направили рачунице и обезбедили паре, али нећемо да рушимо стабилност земље.

Илустрација В. Н.

 

Држава намерава да повећа и минималац у Србији. Он тренутно износи око 35.000 динара.

Према јучерашњим најавама, наредне године би могао да порасте између 12 и 14 одсто. Загарантова плата у Србији тако би износила непуних 40.000 динара. Ово повећање, међутим, држава намерава сама, из буџета, да финансира. И то кроз мање приходе. Наиме, идеја је да се повећа неопорезиви део зараде, који тренутно износи 19.300 динара. Уз то, председник најављује и мање порезе и доприносе на плату, па би укупно оптерећење требало да се смањи, и то на око 60 одсто.

НЕ ПРОДАЈЕ СЕ ЕПС

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић демантовао је јуче спекулације да се размишља о продаји "Електропривреде Србије".

- Нико није ни разматрао такву могућност - одговорио је Вучић на питање новинара. - Тај који би то сада урадио био би много глуп и радио би директно против интереса наше земље. Ниједног секунда није разматрана продаја ЕПС-а, већ се разматра куповина.

- Не можемо да повећавамо јавни дуг и да не уплаћујемо доприносе - рекао је Вучић. - Гледаћемо да значајно повећамо минималац, али да то иде на терет државе. То нам је око 300 милиона евра годишње. Ми ћемо да кеширамо као држава и то повећањем неопорезивог дела плате уз мање доприносе и спустимо их на 60,2 одсто оптерећења. Биће велико повећање минималца, али не да нам угрози долазак инвеститора. Очекујемо двоцифрено повећање, веће од 12 одсто, можда и 14 одсто. Очекујемо да нам просечна плата у марту 2023. буде већа од 710 евра. Планира се двоцифрено повећање плата у јавном сектору. Зато молим људе да плаћамо порезе. Држава ће бити апсолутно немилосрдна према свима који то не чине.

Фото: И. Маринковић

 

ОД ХРВАТА КАД РАЧУНИЦА КАЖЕ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић напоменуо је да је Србија спремна да разговара о изградњи интерконектора за гас преко Хрватске, али и да треба да се размишља о изградњи нафтовода за спајање са Мађарском.

- Немамо ништа против Хрватске и разговараћемо о куповини гаса из те земље када будемо имали рачуницу и кад нам се то буде исплатило - рекао је Вучић. - Нас занима квалитет, цена, количине, сигурност у снабдевању. Ко најбоље услове испуни, добија паре од Србије. Кад можете да купите и да добијете исти квалитет за милион или за три милиона, колико бисте га платили?

Енергетска криза озбиљно отежава снадбевање гасом, пре свега за количине које ће Србија морати да купује по берзанским ценама. Пре два дана цена гаса на европској берзи била је 860 долара за хиљаду кубних метара гаса, али је већ јуче премашила 1.000 долара.

- Заврнуто је нешто на "Северном току" и истог секунда цена гаса је скочила 15 одсто - истакао је Вучић. - О каквој припреми ми причамо. То су немогуће борбе. Када цена гаса скаче преко 1.000 и 2.000 долара, Србији то прави разлику између 15 и 30 милиона евра дневно, а недељно то је још 100 милиона евра. Држава крвари са тим, 100 милиона евра за седам дана, то не може да поднесе. Нова влада ће имати много да ради. Ми радимо сваки дан. Напорно радимо. Искључујући Бугарску, званично имамо најнижу стопу јавног дуга, а у односу на Запад, много нижу. Имамо проблема, али очекујемо 47, а можда и 50 милијарди динара буџетских прихода. Много смо уложили у фискалне касе и е-фактуре и очекујемо прве ефекте сада.

ДО МАРТА 2023. ГОДИНЕ БИЋЕ УРАЂЕНО ЈОШ 10 КИЛОМЕТАРА

Фото: Танјуг

 

ПУШТЕН САОБРАЋАЈ ОБИЛАЗНИЦОМ И ОД ПЕТЉЕ "ОРЛОВАЧА" ДО СТРАЖЕВИЦЕ

КАМИОНИ и аутомобили јуче од 18 часова могли су обилазницом и на делу од петље "Орловача" до Стражевице. Завршен је и отворен и пети сектор ове саобраћајнице око Београда. Путарима је, да би завршили лук око престонице, преостао још сектор 6 - десет километара од Стражевице до Бубањ потока. Овај посао требало би да се оконча у марту наредне године.

У плану је, да би обилазница била комплетна, у будућности да се настави до Панчева. На преосталом сектору 6 најизазовнији је тунел Бубањ поток, иако је упола краћи од тек завршеног Стражевица.

- Кинеска пословица каже: "Ако желите да се обогатите, прво изградите пут" - рекао је Александар Вучић. - Та пословица најбоље дефинише протекле године развоја Србије.

Интензивно смо инвестирали у инфраструктуру и имали смо подршку пријатеља из Кине, Азербејџана и других држава. У ова тешка времена готово је немогућ економски напредак без улагања. Србија се развија и напредује. Имали смо у првом кварталу раст од 4,4 одсто, а у другом процењујемо на 3,7 одсто. Без нових путева и пруга не бисмо могли да напредујемо. Градимо 574 километра најмодернијих путева и брзих саобраћајница. Ово је један од кључних капиталних пројеката од значаја за целу Србију. Остаје нам још 9,6 километара у сектору 6. Ту је најтежи тунел од 360 метара и још једна ситница око експропријације. До краја марта биће комплетна обилазница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ГВОЗДЕНА КУПОЛА: Како се Израел брани од ракета (ФОТО)