ДРВА СУПЉА И ЗА ТРЕЋИНУ У ОДНОСУ НА ПРЕТХОДНУ ГОДИНУ: Туре се чекају и по три месеца, кубик достигао невероватне цифре

Новости онлајн

03. 06. 2022. у 10:40

ПРОДАВЦИ огрева не памте да је куповина дрва кренула раније. Поскупљење горива и повећана тражња, као и недостатак радне снаге, утичу на цену огрева, која се мења из дана у дан, а за трећину је виша него претходних година.

ДРВА СУПЉА И ЗА ТРЕЋИНУ У ОДНОСУ НА ПРЕТХОДНУ ГОДИНУ: Туре се чекају и по три месеца, кубик достигао невероватне цифре

Фото: Г.Шљивић

Иако смо на прагу лета, многи би да се на време припреме за зиму. Највише се тражи огревно дрво, али га у продаји нема довољно.

Несташица огревног дрвета забрињава и јагодинске пензионере, који годинама дрва набављају преко свог удружења и плаћају на рате.

- Још нисмо дали забрану у Фонду ПИО да се потрошачима дуг одбија на рате. Не смемо, јер не можемо да дођемо до добављача - каже Часлав Ђорђевић, председник Удружења пензионера Јагодине.

У Нишу кубик и до 8.000

Са несташицом расту и цене. Сада у Нишу за кубик треба седам и по до осам хиљада, у Јагодини и до девет хиљада динара, што је за тридесетак одсто више него прошле године.

Главни разлози су више цене транспорта и стварање залиха, али и недостатак радне снаге.

Милан Миленковић из нишког "Дрвоогрева" напомиње да је јако тешко доћи до дрвосече.

Фото: Танјуг/М.М.

- Тренутна цена у шуми коју сви плаћамо креће се од пет до шест хиљада динара по метру кубном - наводи Миленковић.

Продавац огрева Синиша Митић каже да је то што се дешавало са извозом изазвало панику и страх, па су се куповале велике количине.

- Украјина је можда највећи произвођач пелета у Европи, па су многи који су се грејали на тај енергент прешли на дрва - додаје Митић.

Тешко је предвидети како ће се даље кретати цене, али се стабилизацији на тржишту надају и купци и продавци. Кажу да није од користи што им се смеши добра зарада кад имају на чекању туре за наредна три месеца, а нису сигурни да могу да обаве посао.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (1)

ПРЕМА НАРОДНОМ ВЕРОВАЊУ СВЕТИ САВА ЈЕ ОВДЕ НАПРАВИО ЧУДО: Мештани и данас верују у моћ лековитог извора