И ДРЖАВА ТРАЖИ РЕШЕЊЕ: Радници "Фијата", после разговора са премијерком, неће протестовати док трају преговори са послодавцем

С. Б.

30. 05. 2022. у 19:39

РАДНИЦИ "Фијат Крајслер аутомобила" неће у уторак протестовати у Крагујевцу. Представници Владе Србије укључиће се у преговоре, и са запосленима разговарати до 10. јуна. Синдикати од менаџмента "Стелантиса" очекују да ће продужити рок за изјашњавање. Ово је резултат данашњег састанка представника синдиката FCA са премијерком Аном Брнабић, министаркама Даријом Кисић и Анђелком Атанасковић, људима из Министарства финансија и градоначелником Крагујевца Николом Дашићем.

И ДРЖАВА ТРАЖИ РЕШЕЊЕ: Радници Фијата, после разговора са премијерком, неће протестовати док трају преговори са послодавцем

Фото Танјуг

Само две недеље након што су председник Србије и компанија "Стелантис" најавили да ће се у крагујевачком погону производити нови електрични аутомобил, радници су добили не тако привлачну понуду како да премосте период до почетка производње нових возила. Могу да бирају између рада у иностранству и отказа уз симболичну отпремнину. Према проценама менаџмента, од око 2.060 радника, вишак је чак 1.541, док је у "Фијат пластику", који производи бранике, вишак око 90 одсто.

- Договорили смо са представницима Владе да се укључе у преговоре и решавање проблема - каже Саша Ђорђевић, председник Самосталног синдиката "Фијат Крајслер аутомобила". - Менаџмент је дао рок од 10 радних дана за изјашњавање радника, а ми се надамо да ће послодавац показати добру вољу и продужити тај рок. Ако ми можемо у периоду преговора да одустанемо од протеста, могу и они да помере рок док се тражи најбоље решење. Ми ћемо направити гест добре воље, а надамо се да ће и они.

После састанка није ништа јасније шта би могло да буде најбоље решење. Синдикатима је неприхватљива понуда "Стелантиса" да они који оду у фабрике у иностранство, тамо морају да раде две године. Нису задовољни минималним отпремнинама, нити им је предочен критеријум по коме је одређиван технолошки вишак.

- Надамо се да ћемо доћи до задовољавајућег решења за све - додаје Ђорђевић. - Нису то само радници. То су и њихове породице. У истој ситуацији, као и ми, јесу и сви наши кооперанти. Желимо да кренемо у преговоре и надамо се најбољем. У среду ће сести представници свих синдиката и направити заједничку платформу, уз помоћ државе, према послодавцу. Очекујемо и да нам кажу по ком критеријуму се дошло до тога колики је број радника технолошки вишак.

Долазећи на састанак, који је трајао више од два сата, синдикати су од државе очекивали да се не понаша као медијатор већ као сувласник у компанији, у коју улаже свој новац.

ВИШАК У НОВУ ФАБРИКУ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић најавио је да ће држава за део радника "Фијата" у Крагујевцу, које буде отпустио "Стелантис" или сами напусте посао јер су незадовољни понуђеним условима, обезбедити посао у новој немачкој компанији у том граду. Синдикати ни у понедељак нису сазнали о којој фабрици је реч, нити да ли је из исте или сличне бранше.

- Ми ћемо гледати да свим радницима који буду тиме незадовољни или ако они хоће 200, 300 или 400 људи да отпусте, да тим људима обезбедимо додатни посао, пошто доводимо једну нову немачку компанију у Крагујевац - истакао је недавно Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

ОШТРО: Шта је Ибра рекао пре 12 месеци када је Ноле проживљавао агонију у Аустралији