ВУЧИЋ ОБИШАО СКЛАДИШТА РОБНИХ РЕЗЕРВИ: "Чека нас тешка зима, али држава ће домаћински бринути о грађанима" (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

29. 05. 2022. у 12:06

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је данас складишта Републичке дирекције за робне резерве.

ВУЧИЋ ОБИШАО СКЛАДИШТА РОБНИХ РЕЗЕРВИ: Чека нас тешка зима, али држава ће домаћински бринути о грађанима (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Вучић у обиласку складишта Робних резерви

Председник је током обиласка разговарао са магационерима и управом складишта, који су га упознали са стањем намирница, али и разним системима, попут агрегата и црпних станица, који омогућавају да магацин функционише без обзира на временске пролике и нестанке струје.

Фото: Новости

- Ако сам добро разумео имамо 25.000 тона брашна на стању, и око 55.000 тона пшенице. И то је само оно што је наше, без произвођача - питао је Вучић, на шта је добио потврдан одговор.

Фото: Новости

Председник Вучић је потврдио да је "криза" са количинама шећера била вештачки изазвана, шпекулативним радњама.

- Не постоји ниједна ствар због које бисмо лагали народ. Дошли смо овде да видите како то функционише. Ми имамо више него довољно шећера. Али када се год тако нешто догоди, будите уверени да су у питању неке шпекулативне радње. Ми имамо најнижу цену уља и брашна, и долазе из региона да купују код нас баш због тога - рекао је председник.

Фото: Новости

Вучић наглашава да баш зато морамо да водимо рачуна и о комшијама у региону. Он каже и да је јуче лично ишао да се увери да ли има шећера на рафовима.

Фото: Новости

- Било је у "Универу", у "Максију". Није било у "Роди", и рекли су ми да није било у "Меркатору". То се попуњава данас, и кад прође два три дана све ће бити у реду. Не постоје ствари због којих би ми обмањивали јавност, и то не може да се сакрије. Ако кажемо да имамо, знате да ћемо лакше да решимо. То је психолошко дејство, и људи на такав начин реагују - казао је председник.

Фото: Новости

Он истиче да имамо чак 11.000.000 килограма шећера, и исту количину уља. И то само у државним резервама, не рачунајући произвођаче.

- На различитим местима држимо робу. Ми водимо рачуна о безбедности и сигурности, и свега имамо више него довољно - поновио је председник.

Обраћање председника Вучића

Вучић је на почетку обраћања рекао да нас по питању енергената и хране чека тешка зима, и да ће држава показати домаћинску бригу према свим грађанима.

- А опет морамо тврдо да чувамо јавне финансије. За нас је од пресудног значаја да обезбедимо довољне количине енергената. Зато ћемо за годину или две да изградимо нова складишта за дизел и сирову нафту. Са Путином сам разговарао и о даљој изградњи складишта гаса у Србији, а имамо и закуп додатних складишта у Мађарској - истакао је председник.

Фото: Новости

Он каже да је житна криза, поготово у Африци, постала огроман проблем за цео свет. 

- Киша нам је добро дошла претходних дана. Обезбеђени смо брашном и пшеницом. Имамо 25.000 тона брашна, то су огромне количине. 54.000 тона пшенице имамо, и око 94.000 тона кукуруза. То су само робне резерве, не говорим о трговцима. Ми имамо 11.200-11.400 милиона килограма пасуља. Ово што видите је једна петнаестина онога што имамо у Лесковцу - истакао је Вучић.

Председник каже да ће држава наставити да се припрема за зиму, и да има и великих количина замрзнутог поврћа и конзервиране хране.

- Нама предстоје јун, јул и август за потпуне припреме у областима енергетике и набавке хране. То је огромно финансијско оптерећење за земљу. Али видећемо како да то решимо без проблема за грађане Србије. Наредних дана креће и исплата новца за младе људе. Ми не одустајемо од обећања - казао је председник.

Вучић истиче да му је стало шта мисли комесар ЕУ Оливер Вархељи, и да ће сутра увече разговарати са њим.

- Што се тиче разговора са председником Путином, имали смо врло добар разговор јутрос. Говорили смо о више различитих тема. Најважнија тема су били билатерални однос, али за нас је наравно најважнији истек гасног споразума после десетогодишњег трајања. Главне елементе смо договорили, који су веома повољни по Србију.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Вучић истиче да ће нови уговор бити потписан на три године, и да ће цена бити веома повољна за нашу земљу.

- Ако смем то да кажем, ми ћемо по питању снабдевања гаса имати сигурну зиму. Након додатних разговора са Гаспромом ја ћу моћи да вам кажем колико ће нас коштати тачно. У овом тренутку то је три пута мање, а зими ће то бити и до 10 пута мање од онога што плаћају у Европи - казао је он.

Председник је додао и да се нада за мир у Украјини, и да зна да многи људи у нашој земљи на сукоб гледају као на ријалити.

- Ја се надам само да ће се мир успоставити, а за све друго могу да кажем да је веома веома коректан разговор - казао је председник.

Он је појаснио да ће цена током зиме бити вероватно од 310 до 408 долара за 1000 кубних метара, што је убедљиво најбоља цена.

- Могуће је да ће само Јерменија и Белорусија имати нешто повољнију цену. Ако рачунате да је данас негде око 960 цена гаса, то је зато што је лето. А када дође зима то може бити и преко 3.000 долара. А ми ћемо плаћати 10 пута мање. Сад је питање само додатних количина, како набављамо и шта радимо. Али и да тако буде, ми нећемо чекати зиму. Много је то компликовано, али смо велики посао данас завршили и велики посао урадили. Са великом сигурношћу, ја који сам обично опрезан, више сам оптимистичан данас - истакао је Вучић.

Председник каже да су неки људи злоупотребили целу ситуацију, и да су многи кажњени и ухапшени.

Фото: Принтсцреен/Пинк

- Држава мора у смутним временима да преузме дизгине у своје руке, и да покажете да држава може бити сигурна и стабилна. Ниједан дан неће бити проблема са снабдевањем општих намирница. Без обзира на вештачке кризе, као што је било са горивом и шећером. Јуче сам сам обилазио, волим да се сам уверим. Све мале радње су имале шећера, није га било у "Меркатору", "Роди" и "Аману". То се решава током данашњег дана - истакао је он.

Председник је појаснио да су Бугари плаћали руски гас више од 600 долара, док су неки други плаћали и по 960 долара за 1000 кубних метара.

- Ми смо добили оно што је много боље од наших најоптимистичнијих надања, што је 100 одсто нафтна формула. То је убедљиво најбољи могући исход. Само нам остаје да видимо за додатне количине, и о томе морамо да разговарамо са Алексејем Борисовичем. Рекао ми је и председник Путин да уколико будем било шта сматрао за потребно да га поново назовем - казао је Вучић.

Он каже да ми у Србији производимо основне животне намирнице, на питање новинарке Н1 зашто је одређена роба у магацину страног порекла.

- Извињавамо се што немамо довољно пиринчаних поља у Србији, што нисмо у Кини. Потребно је некада бити мало фер и имати поштовање. Ми имамо довољно за сопствене потребе, али нешто о извозимо. Малине рецимо извозимо, добили смо одличну цену. Такође имамо довољно и парадајза, и краставца и кромпира. Још једном, извињавамо се што смо обезбедили грађанима и пиринча, иако нисмо земља пиринча - казао је председник.

Вучић каже да ово није само магацин хране, и да се ту налазе и агрегати, као и бране за случај поплава.

- Озбиљна држава се не бави само храном, иако је она јнајважнија, већ увек мора да буде спремна да помогне грађанима у случају било какве катастрофе - истакао је он, и додао:

- Што се тиче радника Фиата, морамо да разумемо да ово није социјализам и да држава не управља Фиатом. Данас том фирмом управља Стелантис, и они доносе своје одлуке. Они желе да праве електрични аутомобил, а за то је потребно да део људи обуче у иностранству. Оно што није фер је што сам чуо неке примере који нису добри, али о томе не желим да причам јавно док не разговарам са инвеститором. То су случајеви неких трудница. Не можете да им дате отказ зато што су спречене да раде одређени период - каже председник.

Он је рекао и да држава води рачуна о пензионерима, и да није добио никакав захтев за разговор са представницима најстарије популације.

- Ми ћемо да пратимо сада, биће значајно увећање пензија и због инфлације и повећања плата. Ми уопште не рачунамо на подршку и помоћ коју смо дали од двадесет и нешто хиљада. Бринућемо о пензионерима, увек сам спреман за разговор, само не знам шта треба да буду теме - рекао је Вучић.

Председник је рекао да ми живимо са великим притисцима сваки дан, и да је невероватна потреба свих да воде политику Србије.

- Ја верујем да је важно да људи у Србији знају да није лако водити самосталну и суверену политику. Докле ћемо моћи тако то није једноставно рећи. Али после 90 дана успели смо да задржимо свој став који смо имали од првог дана. Ти притисци су наравно злоупотреба свега, и пре свега ће се тицати КиМ. И управо зато да се не остави као преседан то Косовско решење о коме су говорили. Зато је важно Србију натерати што је могуће пре натерати споразум са Албанцима, пре свега о признању - рекао је он.

Вучић каже да нико не може добро да разуме позицију Србије, и да зато морамо да је чувамо.

- Упркос чињеници да се нисмо заклињали у цвет и у мед, ми смо своју позицију одржали - додао је он.

Председник је рекао да су се многи смејали пре разговора са Путином, а да сада, после овако доброг договора, нико неће хтети да се извини.

- Неки људи у Србији живе од једне до друге лажи. немају проблем никакав са тим. На нама је да покажемо људима да се боримо за њихове интересе. Видите, Србија од Албаније до Италије извози и брашно, и шећер и уље. Једино соли нисмо имали, али смо купили на време. Сада имамо више него што нам је потребно. О томе се водило рачуна раније, и показали смо бригу. А што се тиче оних који увек хоће да оцрне своју државу, не заборавите да су то они који су до пре три месеца говорили да неће дозволити да се гради метро. То су они који су говорили да ће срушити Београд на води, у који данас одлазе у ресторане и кафиће - истакао је Вучић.

Он је додао да су неки једва дочекали да објаве монструозне лажи да је тукао затвореника у Петрињи, иако тамо никада није био.

- За сваки дан има нова лаж, баш их брига и даље. А не можете сваки дан да им одговарате. Интерес земље и грађана су много важнији од одговарања на сваку њихову лаж. Ја мислим да они немају никакву грижу савести. Народ је тај који процењује по резултатима рада. Људи могу да виде како то изгледа у другим земљама, а како код нас, и сви виде колико сустижемо друге - закључио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему