МАЂАРСКА НА МЕТИ "ТУРИСТА НА БЕНЗИН" Гас од сада недоступан страним возачима по ценама ограниченим од стране Владе

Р. В.

27. 05. 2022. у 18:25

ВОЗАЧИ са страним регистарским таблицама више не могу да купују гас у Мађарској по ценама ограниченим од стране Владе – најнижим у ЕУ, објавила је у четвртак Будимпешта., преноси "Раша Тудеј".

МАЂАРСКА НА МЕТИ ТУРИСТА НА БЕНЗИН Гас од сада недоступан страним возачима по ценама ограниченим од стране Владе

Фото Танјуг

Шеф кабинета премијера Виктора Орбана рекао је да је мера усмерена на заустављање „туриста на бензину“ да злоупотребљавају мађарске залихе горива. Гергељ Гуљаш је рекао новинарима, током редовног брифинга да „страни купци искоришћавају чињеницу да је Мађарска у стању да одржи цене бензина на 480 форинти (1,22 евра) по литру, док су на другим местима у Европи на 700-900 форинти".

Foto: Printskrin/www.rt.com

Према речима званичника, „злоупотреба“ ниских цена гаса од стране туриста горива постала је стварна тема у последње време, угрожавајући снабдевање његове земље.

Одлука значи да се возачима страних регистарских ознака сада на мађарским пумпама наплаћују веће тржишне цене. Влада Виктора Орбана првобитно је увела горњу границу цене гаса 15. новембра 2021. усред убрзане инфлације. Будимпешта је од тада продужила шему неколико пута, а последњи је стигао крајем априла. Заједно са гасом, у Мађарској су уведене сличне границе цена за неке основне намирнице, попут брашна и шећера.

"Свет се налази на ивици нове економске кризе"

Поред објављивања нове тарифе на бензинским пумпама, Гуљаш се дотакао и економских последица текућег сукоба у Украјини, упозоравајући да се свет вероватно налази на ивици нове економске кризе. Мађарска већ сноси део терета, приметио је званичник, наводећи раст цена горива међу последицама.

FOTO: EPA

Гуљаш је даље критиковао санкције које је ЕУ увела Русији, тврдећи да казнене мере имају супротан ефекат, наносе штету и Мађарима. Мартон Нађ, мађарски министар за економски развој, рекао је да је кључни циљ Будимпеште у тренутним околностима да изгради отпорну економију уз држање буџета и државног дуга под контролом. Мађарска је међу неколико држава чланица ЕУ које блокирају усвајање шесте рунде санкција блока против Москве, при чему је ембарго на увоз руске нафте предмет спора.

Будимпешта инсистира на томе да никако не може да се одвикне од руске енергије преко ноћи. Такав сценарио би, према мађарским званичницима, задао тежак ударац националној економији. Такође, Мађарска наводно захтева и да Брисел плати трошкове скупог преласка  на алтернативне изворе.

БОНУС ВИДЕО:

ЗАЈЕДНИЧКА ПАТРОЛА РУСА И КИНЕЗА: Авиони изнад Јапанског и Источнокинеског мора

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПОЧЕТАК ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА Медведев указао на могући сценарио: То би била тотална катастрофа