НЕИЗВЕСНА СУДБИНА ЗАПОСЛЕНИХ У "ФИЈАТУ": Радници одложили протест, иду прво код премијерке

Е. Б. Т.

26. 05. 2022. у 17:54

СУДБИНА запослених у крагујевачком "Фијату" до почетка производње новог модела аутомобила, који је планиран од половине 2024. године, још је неизвесна.

НЕИЗВЕСНА СУДБИНА ЗАПОСЛЕНИХ У ФИЈАТУ: Радници одложили протест, иду прво код премијерке

Погони у Крагујевцу

Самостални синдикат ове фабрике је након разговора са врхом компаније "Стелантис" и новим менаџерима у среду саопштио да су одбијени сви њихови предлози да се поправи понуда радницима за одлазак на рад у иностранство или напуштање фабрике.

Зато су заказали протест запослених за данас у 10 сати. Убрзо су га и одложили због позива градоначелника Крагујевца да заједно са њим у понедељак иду на преговоре код премијерке Ане Брнабић о будућности радника "Фијата".


У уторак се огласила и компанија "Стелантис" путем саопштења у којем наводи да је за само једну недељу 25 одсто позваних запослених изразило интересовање за рад у иностранству, а више од 100 је већ прихватило да ради у другим европским фабрикама овог произвођача. Неопходна фаза транзиције, како истичу, укључује и преквалификовање радника у коју ће бити укључена и Влада Србије, социјални партнери, добављачи и запослени.


- План трансформације, такође, предвиђа двогодишње премештаје у друге "Стелантисове" фабрике у Европи или програме за напуштање компаније - наводи се у саопштењу.


Радници "Фијата" су пре две недеље протестовали у Крагујевцу незадовољни због ове понуде руководства компаније до почетка производње новог модела.

Тада су навели да им следи отказ уколико не прихвате двогодишњи рад у иностранству, што многи запослени не могу, јер су тек засновали породице и имају малу децу. У настојању да се та ситуација реши, представници синдиката фабрике и "Стелантиса" састали су се са министарком рада, Даријом Кисић. Радници су саопштили да је договорено да ће добити социјални програм до краја маја и да очекују радно ангажовање за оне који желе да остану да раде у Крагујевцу.


Министарка Кисић је половином маја изјавила да ће се држава и Министарство на чијем је челу ангажовати да се током трансформације крагујевачке фабрике нађе најбоље решење за запослене.  

ОЧЕКУЈУ ЗАШТИТУ ДРЖАВЕ


САМОСТАЛНИ синдикат ФАС позвао је менаџмент компаније "Стелантис" да до понедељка, када треба да се одржи састанак са председницом Владе, не предузима никакве радње које се тичу промене статуса радника.


- Тражимо да се држава не понаша као медијатор, већ као сувласник у компанији, у коју улаже свој новац и да сходно томе заштити раднике, односно своје грађане - истиче се у саопштењу тог синдиката.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)