ПРЕУРАЊЕНО ИМЕНОВАТИ ПОТЕНЦИЈАЛНЕ КАНДИДАТЕ: Русија поздравља предлог Кине о проширењу БРИКС-а

Новости онлајн

25. 05. 2022. у 20:54

РУСКА Федерација поздравља предлог Кине за проширење групације растућих светских економија познатије као БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка република), али сматра да је преурањено именовати потенцијалне кандидате за придруживање асоцијацији, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Марија Захарова.

ПРЕУРАЊЕНО ИМЕНОВАТИ ПОТЕНЦИЈАЛНЕ КАНДИДАТЕ: Русија поздравља предлог Кине о проширењу БРИКС-а

Фото АП

- Проширење петорке БРИКС-а, несумњиво завређује пуну пажњу асоцијације. Ове године је кинески представник у БРИКС-у предложио да се интензивира рад на томе и ми подржавамо ту иницијативу - истакла је она на брифингу.

Истовремено, Захарова је нагласила да сматра преурањеним да се именују потенцијални кандидати и да је тема о проширењу обимна и вишеструка.

- Ова тема није тако једноставна као што се чини. Предстоји одређивање кључних параметара оваквог процеса, формирање у оквиру БРИКС-а, постизање концензуса о стандардима, критеријумима и процедури придруживања нових чланова - објаснила је она.

Како је додала, још је рано откривати детаље тог процеса.

Претходно је кинески државни саветник и министар спољних послова Ванг Ји изјавио да Кина жели да прошири групацију БРИКС.

БРИКС је групација коју чини пет земаља (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка). Организација је основана 2006. године у оквиру Економског форума у Санкт Петербургу.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: 

ВОЈСКА ДНР У "АЗОВСТАЉУ": Погледајте изблиза рушевине челичане и тајне подземне просторије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОЧЕТАК ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА Медведев указао на могући сценарио: То би била тотална катастрофа