МАЛИ СЕ САСТАО СА СИЈАРТОМ: Важан разговор о складиштењу гаса у Мађарској (ФОТО)

Танјуг

25. 05. 2022. у 08:50

МИНИСТАР финансија Синиша Мали састао се јутрос у Будимпешти са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, а тема састанка је актуелна енергетска ситуација и обезбеђивање Србији капацитета за складиштење гаса у Мађарској.

МАЛИ СЕ САСТАО СА СИЈАРТОМ: Важан разговор о складиштењу гаса у Мађарској (ФОТО)

Фото: Принтскрин/ mali_sinisa

Председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан договорили су у Новом Саду, током сусрета на отварању Међународног сајма пољопривреде у том граду, да Србија може да ускладишти 300 до 500 милиона кубика гаса у Мађарској.

Мали је јутрос стигао у једнодневну посету Будимпешти како би се реализовао договор председника Вучића и премијера Орбана.

Мали и Сијарто ће, како је најавило Министараство финансија, разговарати и о унапређењу економске сарадње две земље.

У делегацији Србије на састанку у Министарству спољних послова Мађарске је и генерална директорка Електромреже Србије Јелена Матејић.

Министри Мали и Сијарто ће се након радног доручка обратити медијима.

Вучић је раније изјавио да ако нам неко исече гас, не можемо да повучемо више од пет милиона кубних метара дневно из нашег складишта у Банатском Двору и да нам зато треба још једно место одакле бисмо могли да повучемо додатних пет милиона кубних метара.

Такође, председник Србије Александар Вучић је раније најавио да ће ове седмице разговарати телефонски са председником Русије Владимиром Путином о новом гасном аранжману и да су за нас ту најважније три ствари: количина, цена и сигурност снабдевања гасом.

Иначе, мађарска влада је јуче прогласила ванредно стање због рата у Украјини, које је од поноћи ступило на снагу.

Орбан је, у снимку објављеном на Фејсбуку неколико сати након што је парламент усвојио амандман на Устав, којим се сукоб, рат или хуманитарна катастрофа у суседној земљи одређују као разлози за доношење такве мере, рекао да рат у Украјини представља опасност за Мађарску, физичку безбедност њених грађана, залихе енергије и финансијску безбедност породица и економије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗЕЛЕНСКИ О МОГУЋЕМ НАПАДУ ИЗ КОМШИЛУКА: Ако нападну, одговорићемо - то неће бити ударац, већ шамар