ДОГОВОР ДИРЕКТОРА ЈП „СРБИЈА ШУМЕ“ И ПРОИЗВОЂАЧА ПЕЛЕТА: Изричито против монопола, затражено да марже продавцима буду ограничене

Владимир Митрић

25. 05. 2022. у 08:10

ПРОИЗВОЂАЧИ пелетари из свих крајева Србије, на састанку у ЈП „Србија шуме“ са генералним директором Игором Брауновићем, рекли су јасно и гласно да су минулих година остварили одличну сарадњу са овим и те како друштвено одговорним државним предузећем када је реч о обезбеђивању сировине.

ДОГОВОР ДИРЕКТОРА ЈП „СРБИЈА ШУМЕ“ И ПРОИЗВОЂАЧА ПЕЛЕТА: Изричито против монопола, затражено да марже продавцима буду ограничене

Илустрација / Фото Shutterstock

ЈП „Србија шуме“ су, колико год су могле, изашле у сусрет произвођачима, како би ситуација што се тиче обезбеђење грејања за многа домаћинства, фирме, радње и установе, била што боља.

- Као одговорни и савесни људи, свесни свега онога што је уз нас и пред нама, када је реч о тренутној ситуацији на тржишту енергетике везано за био масу настојали смо и настојаћемо да дамо све од себе стање буде што боље - каже нам директор Брауновић.

- Охрабрује што су наши саговорници имали у виду, поред осталог, да су „зацртани“ радови на сечи и привлачењу били у знаку, све до краја прошлог месеца, температура у минусу, пре свега у деловима где газдујемо на великим или већим надморским висинама. Пратили су нас, скоро континуирано, снег, поледица, суснежица, чак мећаве и кише. И све то у условима недостатка радника за те врсте послова код извођача као и прописане одредбе Законом о шумама које у целости регулишу рад Јавног предузећа, а делимично су у колизији са одредбама Закона о јавним набавкама, због чега је дошло до отежане производње, коју је пратила и таква испорука дрвних сортимената.

Пелетари су са Брауновићем изнели и предлоге, који треба да допринесу унапређењу даље сарадње.

Новости

- Директор Брауновић обавезао се да ће у непосредном разговору са представницима Владе РС и представити те предлоге, што је од њега крајње поштено, коректно и пре свега пословно - кажу представници „пелетара“.

Договорено је да ЈП „ Србија шуме“  до 1. јула постигну динамику производње и испоруке планираних дрвних сортимената, што, како Брауновић каже, даје све предуслове да се стабилизује производња пелета.

- Планирана производња дрвних сортимената ЈП у потпуност ће да подмири потребе произвођача пелета и на тржишту наше земље ће бити у довољној количини тог енергента - истиче Брауновић, указујући да је садашња цена пелета 250 евра са сировином коју им испоручи наше предузеће. Корекције цена ће бити у ситацији промена инпута који учествују у производњи.

Од Владе РС, како смо сазнали, произвођачи пелета захтевају да марже продавцима пелета буду ограничене, уз молбу Брауновићу да то предочи надлежнима у држави са челницима иницијативе за оснивање за формирање Удружења пелетара Србије.

Брауновић је угостио 42 произвођача пелета који производе око четврт милиона тона пелета у погону где имају више од 1000 запослених радника.

 -Та количина пелета довољна је за грејање 80 хиљада домаћинстава у Србији током читаве грејне сезоне -истиче Брауновић.

-Договорили смо се да се састајемо бар једном месечно.

 Из Инцијативног одбора за формирање Удружења пелетара, како кажу, „поздрављају  разумевање на који су наишли у Србијашумама“.

-Ми смо поуздани партнери и у сарадњи ћемо потпуно да подмиримо српско тржиште.  Некоректно је, па чак и непоштено од оних који у делу јавности неосновано критикују. Изричито смо против монопола који би неки произвођачи да установе што се тиче и набавке сировина.

- Договорена цена пелета неће расти уколико не дође до раста инпута који учествују у производњи, кажу из ИО Удружења пелетара. В.Митрић.

БОНУС ВИДЕО: "БРАШНО СА ДУШОМ": Пет минута са воденичарем Мирославом Цицићем

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАШ ГРАД ЈЕ УНИШТЕН Кличко се огласио о гранатирању Кијева - уништено је 220 станова