НАЈВЕЋА КУЋА УСЕЉЕНА У БАЧУ: Интересовање за бесповратна средства за куће на селу још веће него лане

Б. Ца.

25. 05. 2022. у 09:24

ЗА непуних годину оживело је више од 800 кућа у селима Србије. За други конкурс Министарства за бригу о селу за доделу новца младима за куповину дома са окућницом у селима широм земље, интересовање је чак и веће него лане. Ове године потписано је 155 нових уговора са будућим власницима сеоских кућа, а пре два дана одобрено нових 107 захтева за куповину. Највеће је интересовање и ове године за куће у селима Војводине, где су и цене највише.

НАЈВЕЋА КУЋА УСЕЉЕНА У БАЧУ: Интересовање за бесповратна средства за куће на селу још веће него лане

Кућа у Новој Црњи има нове власнике / Фото промо

Најповољнија изабрана кућа налази се у селу Торак у општини Житиште, има 64 квадрата, седам ари плаца и плаћена је 399.000 динара или око 3.400 евра. Максималан износ од 1,2 милиона динара достигле су сеоске куће у општинама Апатин, Ада и Бач, где је у последњем кругу изабрана кућа у селу Плавна. То је највећи купљен објекат ове године, има 268 квадрата.

На списку последњих захтева, чак 13 је у селима општине Сечањ, а међу домовима које су млади пронашли су и кућа у селу Гајдобра у општини Бачка Паланка, од 320 квадрата, 7,7 ари плаца. Кућа са највећом окућницом од 55 ари налази се у општини Зрењанин у селу Михајлову. У општини Пирот, где су се процењене вредности кућа кретале од 800.000 до 1,1 милион динара, додељена су средства за две куће. Прва је површине 103 квадрата у селу Блато, а друг има 75 метара квадратних, у селу Извор.

- Интересовање је огромно, јављају се све млађу људи - рекао је недавно министар за бригу о селу Милан Кркобабић, приликом потписивања уговора за куповину сеоске куће са окућницом, за оне захтеве које је комисија одобрила крајем априла. Тада су и званично удомљене 64 породице, 13 младих пољопривредника и пољопривредница и 13 самохраних родитеља са територије читаве Србије.

У прошлогодишњем циклусу додељена је 651 сеоска кућа са окућницом у чак 100 јединица локалних самоуправа. Тада се чак 48 породица скућило у селима која припадају општини Бачка Паланка. Са кућама које су у понедељак одобрене, ускоро ће укупна овогодишња бројка прећи 900 кућа.

- На овај јавни конкурс могу и даље, све до 1. новембра, да се пријављују млади брачни и ванбрачни парови, самохрани родитељи и млади пољопривредници до 45 година старости - кажу у Министартсву. - Изабрана кућа може да се налази на територији свих насељених места Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима и њена вредност може максимално износити 1,2 милиона динара.

ПРИЈАВЕ ДОК СЕ НЕ ПОТРОШЕ ПАРЕ

ПРИНЦИП доделе средства за куповину сеоских кућа је такав да се додељују по редоследу пристиглих пријава. А укупно је на располагању 500 милиона динара - колико износе опредељена средства и буџета за ове намене. Зато и не чуди што пријаве пристижу у све већем броју. Млади треба сами да пронађу кућу коју желе да купе, а ако је власник рад да је прода и уредни су имовински односи, могу да конкуришу. Кућа не сме да буде скупља од 10.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЦЕНА КОЈА СЕ ПРЕПРИЧАВА: Малишан одговорио ТАЧНО на Путиново питање, а он га је ИСПРАВИО - нема граница! (ВИДЕО)