"ОТВОРЕНИ БАЛКАН" ШТЕДИ НОВАЦ И ВРЕМЕ: На граничном прелазу Прешево, где функционише посебна трака намењена превозницима из три државе

Ј. СТОЈКОВИЋ

23. 05. 2022. у 11:28

ВЕЋ готово два месеца на граничном прелазу Прешево функционише посебна саобраћајна трака намењена превозницима компанија са статусом овлашћеног привредног субјекта из Србије, Северне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

ОТВОРЕНИ БАЛКАН ШТЕДИ НОВАЦ И ВРЕМЕ: На граничном прелазу Прешево, где функционише посебна трака намењена превозницима из три државе

Фото Ј. С.

Сада без проблема превозници, како су се уверили репортери "Новости", прелазе границу, а уместо вишесатних чекања сада се процедура своди на само десетак минута. Камионџије са којима смо разговарали кажу да ова идеја послодавцима штеди новац, а њима време и да прижељкују да се овакав принцип рада уведе и на другим прелазима, као што је Хоргош.

У Управи царине, "Новостима" је речено да је у сарадњи са другим државним органима на граничном прелазу Прешево, омогућен повлашћен третман преласка границе, у том смислу што је на улазу у Србију за њих издвојена посебна саобраћајна трака, што им омогућава бржи прелазак границе уз мање процедура и задржавања.

Имајући у виду чињеницу да се на дневном нивоу на улаз у Србију пријави између 800 и 1.000 теретних моторних возила, посебна саобраћајна трака је од великог значаја, што привредницима додатно смањује трошкове, појашњавају у царини. Према подацима Управе царина, од почетка године до 18. маја на улазу у земљу евидентирано је 82.326 теретних моторних возила, а у истом периоду на излазу из земље је евидентирано 61.771 теретно моторно возило.

Пошиљке које подлежу фитосанитарној и ветеринарској контроли на самом граничном прелазу нису више предмет прегледа инспекцијских служби, већ се исте директно упућују у организациону јединицу Врање, на даљи поступак где прилажу усаглашени сертификат земаља из пројекта "Отворени Балкан". Самим тим, такве пошиљке пролазе царинске формалности и процедуре на граници без задржавања на шалтерима.

БЕЗ ГУЖВИ

На самом почетку летњег периода, када се фреквентност саобраћаја на овом граничном прелазу повећава, чак и возачи путничких аутомобила кажу да је неуобичајен призор што више нема колона камиона које чекају да пређу границу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)