ГАС ЋЕ СИГУРНО БИТИ СКУПЉИ: "Србијагас" и "Гаспром" преговарају о новом споразуму за снабдевање

Е. Б. Т.

17. 05. 2022. у 19:57

ПРЕГОВОРИ "Србијагаса" и "Гаспрома" о новом уговору за испоруку плавог горива већ су почели и воде се на компанијском нивоу, што значи да Министарство енергетике није укључено у њих.

ГАС ЋЕ СИГУРНО БИТИ СКУПЉИ: Србијагас и Гаспром преговарају о новом споразуму за снабдевање

Фото: Shutterstock

Ово је данас изјавила ресорна министарка Зорана Михајловић истичући да је процена да цена неће моћи да остане 270 долара за 1.000 кубних метара, али ће сигурно бити много нижа од 950 долара, колико сада кошта на тржишту.

- Ти преговори нису лаки - истакла је министарка. - Све опције су на столу, од продужења уговора до краја године до склапања дугорочног уговора. Министарство сматра да је боље да буде продужен, али не лимитирамо никакву врсту односа који ће "Србијагас" да направи са руском страном. Преговори ће трајати, не могу да се заврше брзо, јер је то увек тако.

Она је навела да су разговори с Русима покушај да Србија колико-толико буде безбедна за зиму која ће бити тешка због постојеће енергетске кризе. Због тога, како указује, морамо да се спремимо да преговарамо о коришћењу складишта гаса у Бугарској и Мађарској, јер током ледених дана трошимо шест пута више плавог горива него лети. Како је Михајловићева истакла, потребно је и да радимо на замени гаса другим енергентима. У септембру следеће године ће, како додаје, бити завршена интерконекција са Софијом, а Србија за ових годину дана треба да закупи капацитете течног гаса у грчком Александрополису као и на свим трасама кроз Бугарску.

СТРУЧЊАЦИ: МОГУЋ СКОК ДО 3.500 $

ЦЕНА гаса могла би до зиме да се утростручи и да достигне 3.500 долара за 1.000 кубних метара, процењује норвешка компанија "Рустад енерџи".

- Европа настоји да ограничи снабдевање руским плавим горивом, а неће бити довољно течног гаса који би могао да га замени током хладних дана - наводе аналитичари ове компаније. - Замена кубика из Русије ће бити изузетно тешка, са далекосежним последицама по становништво, економију Европе и улогу гаса у енергетској транзицији.

Генерални директор "Србијагаса", Душан Бајатовић, почетком маја је истакао да је сигуран да ће нови уговор са Русијом да буде повољан, али да је тешко замислити да остане иста цена гаса. Он је тада најавио и да ће наша земља градити још једно складиште за плаво гориво, Бантски Итебеј. Председник Србије, Александар Вучић, недавно је оценио да Србија 100 одсто зависи од руског гаса и да сада нема говора о диверзификацији снабдевања.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

СМАЊУЈЕ СЕ ШАНСА УКРАЈИНАЦА: Силовит напад Руса на Лисичанск - огласио се заменик Кадирова