НИКОМЕ ОТКАЗ, ЧЕКА СЕ НА СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ: Радници "Фијата" после састанка са министарком Даријом Кисић о ситуацији у крагујевачкој фабрици

Е. Б. ТАЛИЈАН

16. 05. 2022. у 19:44

НИЈЕДАН радник компаније "Фијат" у Србији неће добити отказ, а до краја маја ће бити урађен социјални програм о коме ће добровљно да се изјашњавају да ли желе да га прихвате. Док не добију тај акт, запослени прекидају протесте и окупљања.

НИКОМЕ ОТКАЗ, ЧЕКА СЕ НА СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ: Радници Фијата после састанка са министарком Даријом Кисић о ситуацији у крагујевачкој фабрици

Фото Ж. Кнежевић

Ово је резултат данашњих преговора представника радника крагујевачке фабрике са ресорном министарком Даријом Кисић о условима рада до почетка производње новог модела аута на електрични погон, што је планирано за трећи квартал 2024. године. Запослени истичу да су добили уверавања да ће држава учинити све да им помогне.

Како је Зоран Миљковић, заменик председника Самосталног синдиката "Фијат пластик" након састанка са министарком објаснио за "Новости", социјални програм ће да обухвати више опција. Осим понуде, коју је крајем прошле седмице руководство "Стелантиса" представило запосленима о раду у њиховим погонима у иностранству, и отпремнинама, треба да се нађе решење и за оне који желе да остану да раде у својој фабрици.

- У том случају, према Закону о раду, компанија има могућност да их пошаље годину дана на рад у неку другу фирму која је удаљена 50 километара од Крагујевца - објашњава Миљковић. - Друга опција је да остану на минималцу док их "Стелантис" не упосли.

Он истиче да је најважније да неће бити присилног отпуштања. Уколико покушају неком да дају отказ, како наводи, радници "Фијата" ће да блокирају и Крагујевац и државу.

- Имамо уверавања министарке да тога неће бити - наглашава Миљковић. - Ни радници "Фијат пластика", који су 15 месеци у генералном штрајку, не могу да буду отпуштени, јер то раде у складу са законом.

Према Миљковићевим речима, иако је почетак производње новог модела најављен у другој половини 2024. године, компанија планира раније да почне да позива раднике док трају припреме, како би се обучавали. Као што су "Новости" већ писале, радници "Фијата" протестовали су у петак у Крагујевцу незадовољни због услова који су им понуђени у транзиционом периоду. Добили су информацију да се фабрика затвара због припрема за почетак производње новог електричног аутомобила. Понуђено им је да у наредне две године непрекидно раде у фабрикама групе "Стелантис" у Словачкој, Пољској, Италији и Немачкој. Запослени су тврдили да је руководство хтело да их натера да то на силу потпишу, а уколико то не прихвате да им следи отказ. Они су истакли да многи радници имају такве породичне ситуације да не могу да прихвате одлазак у иностранство.

Председник Србије Александар Вучић најавио је у недељу да ће држава помоћи радницима "Фијата".

- "Стелантис" је приватна компанија и ја не могу њима да говорим шта ће да раде - казао је Вучић. - Али, држава ће помоћи радницима који не буду задржани, слично као што је помогла радницима "Геокса" да добију други посао. Потписали смо уговор и субвенционисаћемо производњу електричног модела да би заштитили Крагујевац и раднике "Фијата". Нови модел ће бити много успешнији од "500 Л" и овај нови уговор је сто пута повољнији него претходни.

У крагујевачком "Фијату" ради око 2.500 радника. Компанија "Стелантис" настала је прошле године спајањем "Фијат Крајслера" и групе "Пежо-Ситроен".

ПОЗИТИВНО

РАДНИК "Фијата" Ђорђе Милојевић оценио је разговор са министарком као позитиван.

- Добили смо уверавање од државе да ће учинити све да помогну радницима - истиче Милојевић. - Договорили смо се да до социјалног програма прекидамо окупљања. Уколико не будемо програмом задовољни, тражићемо да се то промени, а ако нас не послушају бићемо опет на улицама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДЕТЕ (5) ПРЕМИНУЛО ОД ВРУЋИНЕ: Мајка заборавила сина у аутомобилу - нису приметили да га нема