ИНФЛАЦИЈА ЈОШ ПОДИГЛА КАМАТУ, КРЕДИТИ ЋЕ БИТИ СКУПЉИ: Извршни одбор Народне банке Србије одлучио да референтна каматна стопа буде два одсто

Б. Ца.

13. 05. 2022. у 10:35

ИЗВРШНИ одбор Народне банке Србије одлучио је на јучерашњој седници да повећа референтну каматну стопу за 50 базних поена, на ниво од два одсто! Како је саопштено из НБС, и стопа на депозитне и кредитне олакшице повећавају се за толико, на нивое од један, односно три процента. Референтна камата је прошлог месеца повећана са један, на један и по одсто.

ИНФЛАЦИЈА ЈОШ ПОДИГЛА КАМАТУ, КРЕДИТИ ЋЕ БИТИ СКУПЉИ: Извршни одбор Народне банке Србије одлучио да референтна каматна стопа буде два одсто

Фото Танјуг

Грађани који планирају да подигну кредите, али и они који их отплаћују, могу да очекују веће рате. Према објашњењу из Централне банке, ИО је пре свега имао у виду притисак инфлације на светском и домаћем тржишту који и даље јача и постојанији је него што се претходно очекивало. То је, кажу, захтевало додатно пооштравање монетарних услова како би се ограничио даљи раст инфлације.

- У циљу смањења инфлације, други пут узастопно повећана је референтна каматна стопа НБС чиме је настављено повећање рестриктивности монетарне политике - објашњавају надлежни.

- Дешавања на међународном тржишту претходних месеци карактерише јачање геополитичких тензија и избијање конфликта у Украјини, који су утицали на продубљивање енергетске кризе, даљи раст цена примарних пољопривредних производа и индустријских сировина, као и на продужавање отежаног функционисања међународних ланаца снабдевања.

Инфлација је у Србији и већини других земаља наставила да расте и у марту била 9,1 одсто међугодишње, вођена и даље у највећој мери растом цена хране и енергије. Према пројекцијама НБС, и даље се очекује да ће инфлација у другој половини ове године имати опадајућу путању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

ХЛАДНА БАКЛАВА СА ПИСТАЋИМА: Хрскав слаткиш са преливом од чоколаде (ВИДЕО)