НИЖЕ ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ Централна банка очувала стабилност

Б. Ца.

11. 05. 2022. у 20:40

БРУТО девизне резерве Народне банке Србије на крају априла износиле су више од 14,1 милијарди евра и биле су за 182,7 милиона евра ниже него на крају претходног месеца.

НИЖЕ ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ Централна банка очувала стабилност

Фоот: Новости

Нето девизне резерве - девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима на крају априла износиле су око 11,5 милијарди евра и у односу на крај претходног месеца биле су ниже за 38,8 милиона евра.

На смањење бруто девизних резерви и у априлу су, у највећој мери, утицале активности Народне банке Србије на међубанкарском девизном тржишту, које су биле неопходне ради очувања стабилности на домаћем девизном тржишту. Поред тога, смањењу девизних резерви допринели су и нето одливи по основу уобичајених активности банака у вези девизне обавезне резерве, као и одливи услед нето раздужења државе по основу кредита, осталих плаћања за потребе државе и других основа.

Девизни приливи остварени су по основу управљања девизним резервама, донација и по осталим основима.

Како у НБС кажу, нето тржишни ефекти су у априлу били позитивни у износу од 287,8 милиона евра и остварени су највише по основу јачања долара у односу на евро на међународном тржишту.

- Након снажних депрецијацијских притисака у претходном месецу, вођених високом тражњом за девизама увозника енергената, али и високом тражњом грађана за ефективним страним новцем у условима појачане глобалне неизвесности око кризе у Украјини, ситуација у погледу фактора на страни тражње за девизама на домаћем девизном тржишту се стабилизовала захваљујући, пре свега нашем одговорном понашању  - кажу у Централној банци. - Динар је у априлу номинално ојачао према евру (за 0,1 одсто), док је од почетка године номинално ослабио за 0,1 процената . Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у априлу продала 155 милиона евра, док је од почетка године нето продала 2.270 милиона евра, ради одржавања релативне стабилности динара према евру.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МАКРОН МОЛИО ПУТИНА: Напет телефонски разговор четири дана пре рата: Зеленски вас лаже, људе су спаљивали