НЕМА СЛОБОДНИХ КУБИКА ЛНГ ЗА ГРЧКИ ТЕРМИНАЛ? Снабдевање течним гасом са платформе у Александрополису могла би да почне тек крајем 2023.

Е. БОЖИЋ ТАЛИЈАН

05. 05. 2022. у 10:00

ПРЕДСТАВНИЦИ ЕУ су почетак радова на изградњи терминала за течни природни гас (ЛНГ) у грчком граду Александрополису пропратили тријумфалистичким изјавама оцењујући да је то историјски дан и прекретница која води ка "ослобађању" од руског гаса. Када се оставе по страни ове политичке поруке и сагледају технички аспекти, најава да ће ова плутајаћа ЛНГ јединица да побољша снабдевање у читавој југосточној Европи је на веома дугом штапу. И то не само зато што комплетна инфраструктра треба да буде завршена тек до краја 2023. године, како се очекује.

НЕМА СЛОБОДНИХ КУБИКА ЛНГ ЗА ГРЧКИ ТЕРМИНАЛ? Снабдевање течним гасом са платформе у Александрополису могла би да почне тек крајем 2023.

Алтернатива - Лука "Александрополис" / Фото ЕПА

Основна непознаница је одакле ће, уопште, стизати течни гас на терминал у Александрополису, јер тих слободних кубика сада нема. Други проблем представљају мали капацитети ЛНГ платформе, као и гасних интерконектора којим у будућности треба да се допрема плаво гориво у Бугарску и Србију. Трећа неповољност је цена, јер је ЛНГ увек скупљи, најмање од 1,6 до 2,2 пута, од гаса који се одмах пласира директно кроз цеви.

Наша земља је под притиском Запада да смањи зависност од руског плавог горива и изградња ЛНГ платформе у Грчкој се представља као решење за то. Међутим, једно од кључних питања за Србију, ако изузмемо знатно вишу цену ЛНГ-а, јесте колико тог течног плавог горива уопште може да стигне до нас. Годишње наше тржиште троши 2,5 милијарди кубних метара гаса, а капацитет интерконекције Ниш - Софија је 1,8 милијарди. ЛНГ платформа у Грчкој има капацитет 5,5 милијарди кубика. Тај течни гас би до нас стизао преко интерконектора Грчка - Бугарска и Бугарска - Србија, чија изградња треба да буде завршена до краја 2023. године. Гасна конекција Софија - Солун је малог капацитета, око три милијарде кубика, тачно онолико колико је потребно да задовољи годишњу потрошњу Бугарске. Ако би они преузели све количине, за нас не би било слободних кубика.

Енергетски стручњак Милош Здравковић истиче да је за Србију најбоље, најповољније и најсигурније да се снабдева "Турским током", којим нам руско плаво гориво стиже преко Бугарске.

- Главни проблем је одакле ће ЛНГ да стиже на гасни терминал у Александрополису - каже Здравковић. - Азербејџански гас је резервисан за "Трансанадолијски гасовод" (ТАНАП) и за руске купце. Из САД су најавили, само за тржиште ЕУ, 15 милијарди кубика до краја ове године, а до 2030. године 50 милијарди. Остаје још могућност из медитеранског гасног поља Левант, на обалама Либије и Израела, али Израелци ће због геополитичких и тржишних разлога да га продају пре Египту.

Енергетски стручњак Жељко Марковић оцењује да је за Србију значајно да има могућност да узима гас из више праваца, јер је то знатно повољнија позиција и за преговарање о цени овог енергента. Коментаришући чињеницу да интерконекција Грчка - Бугарска има капацитет око три милијарде кубних метара, он истиче да то лако може да се повећа на пет милијарди, додавањем једне компресорске станице.

- На колико ЛНГ-а може да рачуна Србија зависи од трговинских договора, јер не значи аутоматски да ће све количине преузети Грчка или Бугарска - објашњава Марковић. - Они могу да купе део ЛНГ-а, а остало да преузимају руски као и до сада.

СКУПЉИ ЈЕР МОРА ДА СЕ ХЛАДИ

ЛНГ мора да буде скупљи од гаса који одмах иде у цеви због технологије и начина допремања, истиче стручњак за енергетику Милош Здравковић.

- Он мора да се утечни на минус 163 степена, да се транспортује танкерима који долазе до терминала, попут тог у Александрополису, онда се ту регасификује и опет путем цеви допрема - објашњава Здравковић. - ЛНГ никад не може да парира у цени гасу из цеви. Најмање је 1,6 пута скупљи, а ако није добијен класичном, него "фракинг" технологијом, односно производњом из уљаних шкриљаца, онда је његова цена виша 2,2 пута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЛИЋ ИЗНЕНАДИО: Жени сам запалио одећу! Све због алкохола - певач признао зашто је престао да пије