ТЕЛЕКОМ ИЗЛАЗИ НА БЕРЗУ ЕУ: Владимир Лучић о развоју компаније и поред лобистичке кампање против компаније

Новости онлине

23. 04. 2022. у 13:19

СКУПШТИНА Телекома Србије одлучиваће 4. маја о емитовању дугорочних хартија од вредности, корпоративних обвезница, на берзи ЕУ и тиме ће Телеком постати прва домаћа компанија која се одлучила на такав међународни пословни подухват.

ТЕЛЕКОМ ИЗЛАЗИ НА БЕРЗУ ЕУ: Владимир Лучић о развоју компаније и поред лобистичке кампање против компаније

Фото Д. Миловановић

Ово је најавио генерални директор Телекома Владимир Лучић у великом интервјуу за Еуроњуз Србија у емисији “Директно са Мињом Милетић” и нагласио да је излазак на европску берзу најбоља потврда транспарентног пословања. 

- Овим потезом стајемо у ред највећих и најугледнијих међународних корпорација у области телекомуникација као што су Водафон, Оранж или Дојче Телеком. Ми пажљиво планирамо наш развој и сваки корак је део укупне стратегије. За излазак на берзу ЕУ се припремамо већ годину дана, пре свега кроз централизацију набавки преко ексклузивног споразума са Водафоном, које су сада ефикасније и повољније, а такође добићемо, као прва домаћа компанија, међународни кредитни рејтинг. Да нема транспарентности у пословању, не бисмо могли ништа од овога да постигнемо - објаснио је Лучић.

Спремни за најбоље инвеститоре

Владимир Лучић очекује велики успех компаније коју предводи на европској берзи.

- Највероватније ћемо изаћи на берзу у Луксембургу. Раније је Лондон био централна тачка, међутим, после Брегзита, кључна је ЕУ. Наравно, тамо су поред европских присутни и сви главни амерички и британски инвеститори. Потпуно сам сигуран да ће и они бити заинтересовани за Телеком и да ће наше прво издавање корпоративних обвезница бити изузетно успешно. Телеком Србија је успешна компанија и самим тим атрактивна за све најбоље инвеститоре - нагласио је Лучић.

Како је истакао, против Телекома се већ четири године води лобистичка кампања, и у Србији и на међународном нивоу, пре свега преко медија, али и у политичким кулоарима, у коју је до данас утрошено више милиона евра, са циљем да се Телеком представи као компанија која послује лоше и нетранспарентно.

- Међутим, и овај излазак на берзу, и стратешки споразум за Водафоном, и проширено партнерство са Европском инвестиционом банком, партнерство са комерцијалним банкама под никад бољим условима, затим читава наша експанзија, проширивање на Северну Македонију, плус ове године још на Швајцарску и Немачку, као и то што ћемо добити међународни кредитни рејтинг… Све то показује да је Телеком Србија изузетно успешна компанија, која има јасан бизнис план, да имамо јасан и реалан циљ нашег пословања, што све те финансијске институције и међународни партнери препознају - истакао је Владимир Лучић. 

У стратешкој консолидацији Телекома, око 50 одсто финансирања биће од банака, а 50 одсто на берзи издавањем корпоративних обвезница. Ово долази после великог инвестиционог циклуса, где је за четири године урађено много. 

- Пре свега ту је развој оптичке инфраструктуре, јер смо сада ставили Србију, мора то да се призна - волео вас неко или не, у ранг развијених европских земаља по километражи оптике и по броју домаћинстава која могу да користе оптички интернет. Развили смо 4Г мрежу, потпуно смо спремни за 5Г, уложили смо у аквизиције мањих оператера, као и у производњу садржаја. А све ово је наишло на финансијску подршку банака, које од нас не траже заузврат икакве гаранције, притом задуженост компаније у Србији прошле године, и поред великих инвестиција, није повећана, док је на нивоу Групе већа за само два одсто - навео је Лучић.     

Како је додао, Телеком по свим мерилима спада у ред средње задужених телекомуникационих компанија, а у исто време остварује изузетан раст прихода и профита. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РЕТКО ВИЂЕНА СЛИКА: Овако је Војислав Шешељ изгледао у младости (ФОТО)