СВЕТСКО ТРЖИШТЕ УМИРЕ У УКРАЈИНИ: И западни стручњаци признају да је ера глобализације при крају

Ивана Станојевић

17. 04. 2022. у 10:46

ЕРА глобализације је завршена, а катализатор "смрти глобалног тржишта" је рат у Украјини. Ово признају западни стручњаци, међу којима и Габријел Фелбермајер, шеф аустријског економског института "Вифо". Указујући да су финансијске кризе 2008. и 2009. најавиле крах хиперглобализације, после тродеценијског узлета, Фелбермајер наглашава да је "било питање шта ће бити кап која ће прелити чашу".

СВЕТСКО ТРЖИШТЕ УМИРЕ У УКРАЈИНИ: И западни стручњаци признају да је ера глобализације при крају

Фото АП

Нова челична завеса између Запада и Истока почела је да се спушта са економским ратом бившег америчког председника Доналда Трампа. Актуелна интервенција у Украјини, деловала је као финални "окидач". Уз то, поједине западне земље, пре свих најјача европска економија Немачке, водиле су, сматра Фелбермајер, потпуно погрешну стратегију. Кључни играчи у сфери политике и привреде доносили су годинама лоше одлуке, чији је низ довео до енергетске зависности Берлина од Москве.

Такав високи степен зависности, додаје Фелбермајер, супротан је свим економским законитостима. Грађани сада плаћају високу цену док су се, истовремено, на истим пословним моделима многи страховито обогатили и не само у Немачкој и Аустрији, него и у Русији.

Поједини аналитичари иду и корак даље од Фелбермајера, па тврде да се у Украјини одлучује "какви ће у будућности бити међународни односи и светска економија".

- Друга ера глобализације убрзано одлази у прошлост. Ако се нешто под хитно не уради, свет ће се поделити на непријатељске таборе. Уколико се САД и њихови савезници не мобилишу, друго велико доба глобализације доћи ће до катастрофалног краја. А такав, подељени свет, неће одговарати Западу - тврди "Блумберг" у тексту који потписују Џон Миклтвејт, главни уредник "Блумберг њуза", и бивши шеф "Економиста" и Едријен Вулдриџ, новинар овог листа.

Ови аутори осим анализе, у којој истичу да је крах глобализације наступио из два разлога: незадовољства незападних земаља и непостојања сагласности унутар Запада, нуде и рецепт за спас, јер ће, тврде, Запад и његова мултимилијардерска врхушка све прихватити пре него "упокојење" глобализације.

Прво доба глобализације завршило се са Првим светским ратом, а сада је претња глобализацији директно упоредива са оном из 1914. По овим ауторима, "тадашње англосаксонске елите биле су самозадовољне и кратковиде, нису схватиле пуну реалност предстојећег глобалног сукоба због успона Немачке":

- На крају се све завршило катастрофом и крахом, а сада је могућ исти сценарио.

Миклтвејт и Вулдриџ се слажу са Фелбемајером и истичу да је глобализација била на удару последњих двадесет година, од 11. септембра 2001. преко финансијске кризе 2008. и "брегзита", заједно са избором Трампа 2016. Признају, чак, да "подела светске привреде на кинеску и западну страну све више узима маха, да је вирус корона погодио интеграционе процесе и да економско повезивање шлајфује".

Али, Украјина је постала оно што може да докрајчи глобализацију, пошто је светско тржиште почело да се цепа. Управо свим потезима и санкцијама против Русије, замрзавањем имовине и претњама да ће увести ембарго на кинеске производе, Запад гура свет ка спуштању нове гвоздене завесе. Миклтвејт и Вулдриџ покушавају да овај тренд оправдају чињеницом да се он може искористити и у супротном смеру, за заустављање Русије која је, наводно, главни непријатељ глобализације. Све ово економско дивљаштво, тврди Запад, замишљено је да казни руског председника Владимира Путина, управо да би се "обновио систем заснован на правилима који он жели да уништи", али се, заправо, прекида слободан проток робе и новца.

Амерички председник Џозеф Бајден чак износи идеје погубне по глобализацију попут оне да ће "све, од палубе носача авиона до челика на оградама ауто-пута, од почетка до краја, бити направљено у Америци". Истовремено, Кина својим брзим успоном постаје централни геополитички фактор који делује непобедиво. Миклтвејт и Вулдриџ налазе у томе једини начин да спасу глобализацију и Запад. Њихов рецепт је једноставан: ваља се ујединити. Али стварно, економски, створити јединствен систем. Убрзати глобализацију у западним размерама: "Амерички председник мора да призна да је ширење економске међузависности између савезника геостратешки императив", кажу аналитичари и додају да "он Европи мора да понуди свеобухватан споразум о слободној трговини који би повезао Запад".

Предлажу се две етапе, најпре уједињење САД и Европе у јединствен економски организам, а затим повезивање дела Азије са Латинском Америком.

- Ово је одличан модел, али нереалан - оцењују експерти, указујући да заговара наставак глобализације у англосаксонском стилу, али уз искључење неколико великих земаља, у очекивању да ће се временом и оне сломити и такође прикључити "слободном и либералном свету".

РУСКА ЕКОНОМИЈА НА НОГАМА

РЕСТРИКТИВНЕ мере Запада нису успеле да униште руску економију, чак је БДП за пет одсто већи него лане, наводи британски "Економист". Ни замрзавање међународних средстава Централне банке РФ од неколико стотина милијарди долара није довело до економског колапса.

Русија, као и раније, од извоза нафте зарађује око десет милијарди долара месечно. Истовремено, цене бензина у земљи нису порасле, као што се десило у САД и европским земљама. Експерти неефикасност рестриктивних мера Запада објашњавају подршком Индије и Кине и чињеницом да европске земље не могу да одбију руске енергете због недостатка алтернативе.

ВЕЋИНА ПРОТИВ

ЕКСПЕРТИ указују да је Резолуцију УН, којом се осуђује специјална операција Русије у Украјина, подржала 141 земља. Није је подржало 40 држава (35 је било уздржано, а пет против), али оне, укључујући Индију и Кину, чине већину светске популације. Англосаксонске претензије на светску доминацију, колоквијално назване глобализацијом, показале су се неодрживим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ЕСТРАДНИ ПЕНЗИОНЕРИ: Ко преживљава, а ко прима 2.200 евра?