"САВА" ОД 46 ДИНАРА ШТИТИ ЏЕП ПОТРОШАЧА: Шта ће бити после истека уредбе којом држава чува тржиште

Е. Б. ТАЛИЈАН

11. 04. 2022. у 12:00

ГРАЂАНИ не треба да брину јер се производе довољне количине хлеба "сава", који кошта 46 динара, и дистрибуирају се равномерно на читавој територији Србије, поручују пекари.

САВА ОД 46 ДИНАРА ШТИТИ ЏЕП  ПОТРОШАЧА: Шта ће бити после истека уредбе којом држава чува тржиште

Фото А. Стевановић

Уредба, којом је ограничена цена ове врсте векне од брашна тип 500, важи до 11. маја. У Министарству трговине истичу да прате ситуацију и да ће се убудуће руководити интересом и потрошача и произвођача.

- Још је рано говорити о томе шта ће бити за месец дана због турбулентних глобалних кретања - каже Урош Кандић, државни секретар у том министарству.

- Стање на светском тржишту је изузетно нестабилно и мења се на дневном нивоу.

Донећемо одлуку која је у најбољем интересу и потрошача и пекара. Урадили смо све да ни пекари немају штету због ове обавезе да праве "саву" по цени од 46 динара. Сви који су се јавили добили су, у два наврата, брашно по субвенционисаној цени од 30 динара, што је за 10 динара јефтиније од тржишне цене.

Председник Уније пекара Србије (УПС) Зоран Пралица истиче да нема никаквих проблема са производњом векни "сава" и да цена остаје ограничена како је предвиђено Уредбом.

- Пекари су у обавези да направе 30 одсто овог хлеба од 46 динара и за то добијају брашно по субвенционисаној цени из Робних резерви - објашњава Пралица.

- Дошло је до благог поскупљења неких других пекарских производа, јер је ова индустрија највише погођена последицама поскупљења сировина због украјинске кризе, међу којима су енергенти, пшеница, квасац. Због слабе куповне моћи грађана, у производе се не "уграђује" реално повећање трошкова, како не би пала потражња. И цене других врста хлеба, које се сада крећу од 50 до 60 динара, знатно су ниже него у региону.

Како наглашава, УПС је инсистирала да се забрани извоз пшенице из Србије јер сматра да би уместо сировине на друга тржишта требало пласирати брашно.

- Сељаци су продали пшеницу, а одређени трговачки лоби је спреман све да извезе и да Србију остави без хлеба - прецизира Пралица. - Они су ову житарицу куповали од 19 до 21 динара, а сада им је мало да је продају по 35 него траже да извезу да би добили пет или шест динара више. Наш предлог је да се не извози пшеница, већ да се у Србији прави брашно. То треба да раде наши радници који ће за то да примају плату, а онда можемо да извозимо готов производ. Приликом млевења добија се и сточна храна, која би се користила у Србији, чиме бисмо обезбедили да месо не поскупљује много. УПС подржава Владу која одолева притисцима да се извезу све количине пшенице. Она треба да се пласира на друга тржишта по квотама и под контролом државе. Рат је, ми не можемо да знамо какав ће бити род. Једно невреме може да уништи све, треба да будемо обазриви.

Зоран Пралица, Фото Принтскрин

Тешко му је да поверује у то да су уговори трговаца о извозу раније потписани, јер могу, каже, лако да се антидатирају.

ПОСКУПЉУЈЕ КЕКС

ОД прехрамбених намирница којима уредбом Владе није ограничена цена, произвођачи најављују поскупљење од око осам одсто само за поједине кондиторске производе, сазнају "Новости".

- Све остале цене мирују и сада нема никаквих наговештаја да ће се у наредном периоду нешто мењати - кажу у познатом трговинском ланцу.

- Очекује се само да ће поједини кондиторски артикли поскупети, попут кекса. Произвођачи објашњавају да је разлог за то што су нове сировине набављене по вишим ценама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НА ИЗУЗЕТНО ЛЕПОЈ ПЕШЧАНОЈ ПЛАЖИ: Недавно потпуно реновиран хотел из познатог светског ланца Хилтон