МИНИСТАР МАЛИ: Нема померања рока за е-фискализацију

Танјуг

08. 04. 2022. у 10:46

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали обишао је данас Лидл супермаркет на Видиковцу како би се уверио у функционисање новог система е-фискализације који је увео тај трговински ланац, и том приликом нагласио да неће бити продужен рок за увођење новог модела фискализације.

МИНИСТАР МАЛИ: Нема померања рока за е-фискализацију

Фото: Танјуг

Он је продавницу обишао у друштву директорке Пореске управе Републике Србије Драгане Марковић и генералног директора „Лидл Србија“ Драгана Чигоје. Министар је том приликом купио неколико производа са ознаком „Произведено у Србији“, а затим су он и генерални директор Лидла на врата објекта залепили налепницу „И ја сам е-фискализован“.

Фото: Танјуг

- Обишли смо Лидл супермаркет у Београду, на Видиковцу, један од двадесетак Лидлових супермаркета који су већ у новом систему фискализације. До краја месеца ће, дакле у року,  свих 59 продавница Лидл супермаркета бити е-фискализовано - рекао је министар Мали.

Он се захвалио директору Лидла што тај трговински ланац подржава напоре Владе у борби против сиве економије, али и за увођење реда у платном систему Републике Србије.

- У овом тренутку имамо 138.000 фискалних обвезника који су се пријавили за нови систем фискализације и који су пријавили скоро 200.000 локација широм Србије. Очекујем да ће до краја месеца сви ти обвезници бити прикључени на нов систем. Две су важне информације које желим да истакнем. Прва је да продужетка рокова неће бити и да остаје да је рок крај априла. Ово говорим због тога што су се појавиле изјаве неких неформалних група да ће бити продужетка рока за увођење новог система фискализације. До 1. маја очекујемо да сви који су обвезници новог система фискализације буду у новом систему. Након 1. маја, Пореска управа креће са теренским контролама - рекао је Мали.

 
Он је додао да је на терену приметан велики број позива од предузећа која треба да се фискализују и код којих екипе треба да дођу и инсталирају уређаје,  па се полако стварају гужве.  

- Зато апелујемо на све да то ураде што пре, да не буде све у последњих десетак дана априла, па да људи на терену не могу да прикључе све кориснике и да буде кашњења након 1. маја - рекао је Мали.

Министар се захвалио и Пореској управи на успешном послу и увођењу нове фискализације и истакао да све то води ка другачијој, уређенијој и лепшој Србији.

- Правимо другачију, нормалнију, уређенију лепшу и бољу Србију. Сви морамо да рачунамо на то да узимамо фискални рачун, да прочитамо QR код и да знамо да је у складу са законом. Од сиве економије, само они који не издају фискалне рачуне имају користи. Са друге стране, од узимања фискалних рачуна сви грађани Србије имају користи - рекао је Мали.

Он се захвалио и директору Лидла што тај трговински ланац запошљава 2.800 људи и што имају планове за даље ширење.

Директорка Пореске управе Драгана Марковић изјавила је да је увођење нове фискализације у трговинским ланцима широм Србије велики корак.

- Увођење новог модела у Лидл продавницама и другим корпорацијама и ланцима представља велики корак у пуној примени новог модела фискализације. Пореска управа у овом моменту добија више од милион рачуна на дневном нивоу. Очекујемо већи број и спремни смо за то - рекла је Марковић.

Фото: Танјуг

И она је искористила прилику и позвала обвезнике фискализације да се у што краћем року пребаце на нови систем, јер је очекивано да сервисери буду веома заузети у другој половини априла што може представљати проблем. Директорка ПУ је изразила наду да ћемо у мају од свих обвезника фискализације добијати фискалне рачуне са препознатљивим и проверљивим QR кодом.

Генерални директор „Лидл Србија“ Драган Чигоја рекао је да та компанија има дугорочне планове за пословање на домаћем тржишту, и да су веома срећни што имају прилику да укључивањем у нови систем е-фискализације, допринесу развоју Србије.

- Захваљујем се сарадницима из Министарства финансија и Пореске управе на ефикасној подршци и сарадњи. Са преласком на нови систем е-фискализације смо искористили прилику да уведемо и нови Лидл еколошки рачун који доприноси заштити животне средине, јер нема хемијских фарби, па је погодан за рециклажу и није штетан за околину, а такође је отпоран и дуготрајан. Додатно, папир је FSC сертификован, што значи да материјали долазе из одрживих ресурса - рекао је он.

Транзициони период за прелазак на нови модел фискализације је почео 1. новембра и трајаће до 30. априла 2022. године.

У току трајања транзиционог периода паралелно функционишу стари и нови модел.

Пријава за субвенције које даје држава за прелазак на нови модел фискализације је завршена, али и даље траје и пријава локација пословних простора путем портала еПорези.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТРАВИЧНО Питон дугачак 3 метра зграбио дечака (5), угризао га и одвукао у базен: Вребао је у жбуњу, видео сам велику црну сенку (ВИДЕО)