РУСКИ БИЗНИС СЕЛИ СЕ У СРБИЈУ: Регистровано 86 фирми и 202 предузетника изa којих стоје оснивачи из РФ, уписано и пет компанија из Украјине

С. Б. - Б. Ца.

06. 04. 2022. у 10:00

САНКЦИЈЕ западног света отежале су пословање многих компанија у Русији. Баш како су наши привредници и очекивали, поједине су пословање преселиле у - Србију. Према подацима Агенције за привредне регистре, од краја фебруара до данас регистровано је 86 привредних друштава чији су оснивачи или чланови удела физичка и правна лица из Руске Федерације. Истовремено је пословање започело и 202 предузетника, који су држављани Русије.

РУСКИ БИЗНИС СЕЛИ СЕ У СРБИЈУ: Регистровано 86 фирми и 202 предузетника изa којих стоје оснивачи из РФ, уписано и пет компанија из Украјине

Агенција за привредне регистре / Фото Н. Скендерија

У истом периоду, регистровано је оснивање пет привредних друштава чији су оснивачи или чланови удела физичка и правна лица из Украјине, као и један предузетник који је држављанин Украјине.

Приче о селидби бизниса, нарочито оног везаног за западне земље, почеле су са почетком рата. Наши пословни кругови су процењивали да би пословање у Србији могло да започне 400 руских фирми.

- Већ је око 200 фирми прекинуло пословање - рекао је недавно Топлица Спасојевић, председник "ИТМ групе". - То су фирме које су делимично радиле за руско тржиште, а више за страно. Тамо су биле због руских кадрова, али раде за цео свет. Сада не могу да послују нормално, а имају скопљене уговоре и обавезе. Ако желе да задрже те запослене, једино место у Европи где немају проблема је Србија. Могу овде да живе, деца иду у школу... Прича се међу људима, који су у послу са некретнинама, да се тражи 2.000 станова и 25.000 квадрата пословног простора.

У агенцији "Беоагент" потврђују да су имали захетве од руских клијената, али је реч о неколико случајева.

- Ми смо специјализовани за рентирање хала, магацина и пословног простора - објашњава Пеђа Девић из "Беоагента". - Мало се примећује интересовање међу руским клијентима, али није реч о масовној појави. Неке руске фирме, махом оне које већ послују у Србији, траже да изнајме производне хале и магацине. Не желе да ризикују са транспортом. Канцеларије нам не траже. То се осетило одмах по почетку рата. Реч је о петнаестак фирми. Питање је да ли ће тога бити још и да ли ће им цене одговарати. Странци често мисле да је код нас све јефтино, а није баш тако.

НАЈВИШЕ ПРОГРАМЕРА

ПОДАЦИ Агенције за привредне регистра откривају да су међу новооснованим фирмама, у којима удела имају и руски држављани или компаније, најзаступљенија делатност рачунарско програмирање. Следе неспецијализована трговина на велико и консултантске активности у вези с пословањем. Идентична је ситуација и са руским предузетницима.

Када је реч о фирмама у којима има украјинског удела, најзаступљеније су консултантске активности у вези са пословањем, три су тако уписане. Један је ресторан, а једна се бави пратећим делатностима у саобраћају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОКТОБАР НА ЗЛАТНОМ ПЕСКУ: Ако не желите да се опростите од лета, правац у Хургаду – чека вас сунце и топло море