СВАКИ ДРУГИ ДИНАР ИЗ ПРЕСТОНИЦЕ: Највећи део националног бруто домаћег производа, чак 42 одсто, оствари се у београдском региону

С. БУЛАТОВИЋ

04. 04. 2022. у 10:00

У СРБИЈИ је лане произведено добара и пружено услуга укупне вредности 5.502 милијарде динара. Толико је износио бруто домаћи производ. Његов највећи део, чак 42 одсто, створен је у Београдском региону. Сваки четврти динар створен је у Војводини. Предузећа регистрована у Шумадији и Западној Србији заслужна су за 18,3 одсто БДП-а, а у Јужној и Источној Србији за 14 одсто.

СВАКИ ДРУГИ ДИНАР ИЗ ПРЕСТОНИЦЕ: Највећи део националног бруто домаћег производа, чак 42 одсто, оствари се у београдском региону

Фото М. Анђела

Подаци Републичког завода за статистику показују и колика је новостворена вредност у односу на број житеља. Тако је лане, показују бројке, сваки становник Београдског региона створио 1,36 милиона динара. БДП по становнику у Војводини износи 765.000 динара, у Шумадији и Западној Србији по 523.000, а у Јужној и Источној Србији по 505.000 динара.

- Београдски регион има за 71,5 одсто већи per capita износ у односу на републички ниво - закључују статистичари. - Индекс за Регион Војводине је 95,9 одсто републичког просека, што указује на пораст од 0,1 одсто у односу на 2019. годину. За Регион Шумадије и Западне Србије индекс је 66,7 одсто, што је смањење од 0,3 одсто у односу на 2019. годину. За регионе Јужне и Источне Србије индекс нивоа је 65,4 одсто.

Нешто бољи показатељ стандарда становника требало би да је однос БДП и куповне моћи. Ова рачуница показује да је Србија, по овом критеријуму, на 40 одсто просека Европске уније. Најуспешнији, Београдски регион најближи је европском стандарду, али и њему недостаје 31 одсто да га достигне. Јужна и Источна Србија су тек на четвртини стандарда ЕУ. Стање у Шумадији и Западној Србији је један одсто боље, док је Војводина на нивоу од 40 одсто.

Статистичари су прорачунали и бруто додату вредност, а то је укупна вредност производње добара и услуга умањена за производе и услуге утрошене као сировине. Највећи део додате вредности у Србији се ствара у рударству, прерађивачкој индустрији, снабдевању струјом, водом и гасом - око четвртина укупног БДВ. И та област највише доноси у Војводини. Војводина предњачи и по учинку у пољопривреди, шумарству и рибарству. У случају преосталих осам области - предњачи Београдски регион.

И АМБАСАДЕ СЕ РАЧУНАЈУ

РАЧУНИЦА није заобишла ни српске територије ван Србије - дипломатско-конзуларна представништва. И она се обрачунавају у складу са Евростатовом методологијом. "Екстра регио" су екстратериторијалне јединице Републике Србије. Оне су лане створиле бруто домаћи производ вредан 2,5 милиона динара. Он се обрачунава на основу података Министарства спољних послова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УЖАС НА ПОЗНАТОМ ЛЕТОВАЛИШТУ: Дечака (8) напало неколико ајкула - чуо сам вриштање, било је много крви