ОТВОРЕНИ БАЛКАН ЗА БРЖИ ПРОЛАЗ РОБЕ: Засебна трака засад обезбеђена само на прелазу Прешево-Табановци

С. Булатовић

24. 03. 2022. у 09:45

ПРЕКО граница чланица ЦЕФТА споразума из Западног Балкана, већ две године роба може убрзаном процедуром.

ОТВОРЕНИ БАЛКАН ЗА БРЖИ ПРОЛАЗ РОБЕ: Засебна трака засад обезбеђена само на прелазу Прешево-Табановци

Ко је поштовао упутства, задесио се у најдужој колони

Осмишљени са идејом да превазићу застој настао почетком пандемије, "зелени коридори", који одређеним артиклима обезбеђују приоритетан третман, функционишу и даље. Кроз најаве царинским службама на границама са Босном и Херцеговином, Црном Гором и Северном Македонијом. Идеја, на којој се још ради, јесте да се на сличан начин омогући проток и са земљама Европске уније.

У случају јужног суседа, Северне Македоније, прорадила је и засебна трака. Она је, међутим, прокрчена кроз пројекат "Отворени Балкан", па њоме засад иде роба из земаља потписница - Србије, Северне Македоније и Албаније.

- Гранични прелази нису инфраструктурно опремљени и не омогућавају пуну примену "зелених коридора" - објашњава Александар Радовановић из Центра за регионалну сарадњу ПКС. - Акционим планом за успостављање заједничког регионалног тржишта зацртано је проширење те иницијативе на ЕУ. Унутар региона ми убразавамо проток, али се брже прави гужва на прелазима са ЕУ. На прелазу Прешево-Табановце поставили смо заједничку контролу и одвојили колону, али за чланице "Отвореног Балкана". Кључно је да се коридори прошире на ЕУ, али не би значило много ако буде само за медицинску опрему и лекове. Они су договорени, али тај део се још не примењује.Треба обезбедити одвојене траке. Било би добро да повежемо информационе системе са ЕУ да би се омогућила најава робе.

"Зелени коридори" су најпре успостављени на граничним прелазима Прешево, Сремска Рача, Гостун и царинско-контролном пункту Мердаре за посебне групе робе. Касније је ова иницијатива проширена на све друмске прелазе са ЦЕФТА странама. Како сазнајемо у Управи царина, још је неизвесно која ће земља ЕУ прва применити овај механизам. Oд земаља чланица засада су заинтересованост изразиле Грчка и Мађарска.

- Иницијатива за проширење "зелених коридора" на прелазе са ЕУ настала је у циљу редовног снабдевања тржишта одређеном робом, пре свега робом за личну заштиту и лековима, у време ванредних околности и поремаћаја у прекограничном кретању - објашњавају у Управи царина. - Реализација је осмишљена кроз повезивање успостављених "зелених коридора" унутар ЕУ и унутар ЦЕФТА. Договорени су друмски гранични прелази који треба да повежу "зелене коридоре" ЕУ и западнобалканску шесторку, а то су у Републици Србији: Батровци, Хоргош, Келебија, Ватин и Градина.

КАКО СЕ УБРЗАВА ПРОЛАЗ

У УПРАВИ царина објашњавају да се најавна информација обезбеђује пре приспећа робе на наведене граничне прелазе. Уколико роба подлеже контроли инспекцијских служби, и њима се информација о роби доставља пре приспећа робе, на електронске адресе које су ове службе претходно одредиле. Убрзање се огледа у томе што транспортна средства за одређену врсту робе која се налази на списку имају приоритет проласка преко границе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)