МОБИЛНО БАНКАРСТВО УВЕЋАНО СТО ПУТА: Народна банка Србије на представљању извештаја ЕБРД, састанци и са ММФ

Б. Ца.

11. 03. 2022. у 19:25

ГОДИШЊИ број трансакција у мобилном банкарству повећан је 100 пута за последњу деценију, а од почетка рада инстант платног система НБС у њему је извршено више од 82 милиона трансакција.

МОБИЛНО БАНКАРСТВО УВЕЋАНО СТО ПУТА: Народна банка Србије на представљању извештаја ЕБРД, састанци и са ММФ

Гувернер са представницима ЕБРД / Фото Танјуг

Ово је, како је у петак рекла гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић на представљању извештаја Европске банке за обнову и развој о транзицији за 2021-2022. годину, резултат рада државе у последњих 10 година у области дигитализације финансијског сектора.

Како из НБС кажу, овогодишњи извештај ЕБРД упућује да је Србија једна од земаља које су забележиле највеће помаке и побољшања у погледу регулативе и дигитализације услуга јавне управе од 2015. године. То је, такође, утицало и на повећање употребе дигиталних технологија у предузећима.

Од почетка рада инстант платног система НБС, број уговора закључених на даљину лане повећан је за 44.882 у односу на 2020. годину, и износи 116.401. Чак 18.300 уговора закључено је уз примену видео-идентификације корисника.

- Када поредимо четврто тромесечје 2021. године и прво тромесечје 2020. године, у мобилном банкарству имамо пораст броја извршених трансакција од скоро 120 одсто код физичких и чак 170 одсто код правних лица и предузетника - рекла је Табаковићева. - Више се користи и електронско банкарство, уз раст броја трансакција од 17 одсто за физичка лица и 36,3 одсто за правна лица и предузетнике. НБС је једна од централних банака које су међу првима препознале значај процеса дигитализације финансијских услуга, због чега је спремно дочекала изазове које је донела пандемија.

Гувернер је подсетила да је НБС увела најсавременији платни систем за инстант плаћања, да је наставила његов развој увођењем великог броја додатних сервиса. Како је нагласила, Србији није био потребан подстицај, јер је дигитализација готово деценију један од стратешких циљева.

Пленарним састанком одржаним у НБС, у петак су започели и званични разговори представника Републике Србије са мисијом Међународног монетарног фонда. Нашу делегацију предводи Јоргованка Табаковић, гувернер НБС, а разговори ће трајати до 23. марта.

РЕЗЕРВЕ 16,5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

ПРВЕ теме започетих разговора са ММФ у петак су били монетарна политика и финансијски сектор. Оцена ММФ је да у Србији постоји добар систем управљања у кризним ситуацијама и да је велики број институција похвалио НБС за брзу и ефикасну реакцију поводом дешавања у вези са Збербанк групом, чиме је поверење у систем још једном оправдано. Табаковићева је нагласила да је НБС кризу дочекала девизним резервама од 16,5 милијарди евра, а да је Србија у последњем тромесечју прошле године остварила тромесечни раст БДП од седам одсто међугодишње, да је извоз лане достигао 28,6 милијарди евра, а нето стране инвестиције - 3,9 милијарди евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

РЕТКО ВИЂЕНА СЛИКА: Овако је Војислав Шешељ изгледао у младости (ФОТО)