ТРГОВИНА СЕ СЕЛИ НА МРЕЖУ: Последњи подаци централне банке показали рекордан број електронских трансакција

Б. Царановић

10. 03. 2022. у 11:13

ЕЛЕКТРОНСКА трговина у Србији бележи рекорде. Док је на крају другог тромесечја 2018. године у нашој земљи постојало 681 виртуелно продајно место, у истом периоду 2021. године тај број је порастао за 300 посто! Има чак 2.970 интернет трговина, а број електронских трансакција скочио је готово десет пута. Са 1,6 на готово 16 милиона динара!

ТРГОВИНА СЕ СЕЛИ НА МРЕЖУ: Последњи подаци централне банке показали рекордан број електронских трансакција

Фото Shutterstock

Према последњим подацима Народне банке Србије, до краја септембра прошле године, пребројано је 277,6 милиона плаћања картицама у стандардним радњама. "Уживо" је тако пазарено у вредности од 546,9 милијарди динара. У исто време, на интернет продајним местима плаћано је 15,8 милиона пута картицама и е-новцем, а вредност робе била је 38,2 милијарде динара.

- У односу на прва три тромесечја 2020. године, број онлајн трансакција већи је за 67,8 одсто, а укупна вредност за чак 80 процената - податак је НБС. - Поређења ради, у истом периоду 2019. године регистровано је 4,7 милиона ових трансакција, а у првих девет месеци 2018. године - само 1,6 милиона.

Како у НБС објашњавају, тренд раста остварен је не само у динарима, већ и у другим валутама. За годину дана је за 25 одсто порастао број онлајн куповина у еврима, а вредност плаћања картицама "преко мреже" у европској валути мањи је пет пута него динара утрошених на овај начин.

Картицама смо на интернету трошили и доларе - 2,7 милиона трансакција, британске фунте - 111.000 трансакција, швајцарске франке - 11.000 трансакција у првих девет месеци 2021. године.

- Скок вредности куповине робе и услуга картицама и е-новцем на интернету у еврима износио је 71 одсто у првих девет месеци 2021. године у односу на исти период 2020. године. У истом периоду 2019. године вредност ових трансакција износила је 97,8 милиона евра, односно 89,7 милиона евра у првих девет месеци 2018. године - кажу у НБС. - Још је већи пораст ових трансакција у америчким доларима - за 92 процента, у односу на 2020. годину. Вредност је за девет месеци лане била 78,5 милиона долара.

Новости

Како у Централној банци кажу, нема сумње да је пандемија короне променила навике потрошача широм света, па да ни грађани Србије нису изузетак. Додају да су активностима створили услове за све веће плаћање у интернет продавницама.

- На овај тренд раста куповине робе и услуга преко интернета утицало је више фактора, а осим што су потрошачи од почетка пандемије короне променили навике куповине, све већи број трговаца хитро је отворио интернет трговине - кажу у НБС.

ЛАКШЕ СА ЗАКОНОМ

ВЕОМА значајан Закон о међубанкарским накнадама и посебним правилима пословања код платних трансакција на основу платних картица усвојен је 2018. године, што је олакшало трговцима да прихватају платне картице - кажу у НБС. - Снижене су трговачке накнаде у односу на период пре доношења тог закона. Успостављен је систем за инстант плаћања у реалном

времену - ИБС НПС систем. Унапређено је инстант плаћање кроз ПОС терминале, развијене мобилне апликације за трговце и интернет продавнице...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БОДРУМ ЈЕ ЈЕДНО ОД ОМИЉЕНИХ ЛЕТОВАЛИШТА У ТУРСКОЈ: Diamond of Bodrum је диван хотел у центру овог дивног градића