ПОПРАВКА САМО УЗ САГЛАСНОСТ КУПЦА: Трговци избегавају да замене оштећени или покварени уређај и шаљу на сервис

Е. Б. ТАЛИЈАН

03. 03. 2022. у 12:33

ПОПРАВЉАЊЕ производа у року од две године од тренутка куповине могуће је једино ако се са тим сагласи потрошач.

ПОПРАВКА САМО УЗ САГЛАСНОСТ КУПЦА: Трговци избегавају да замене оштећени или покварени уређај и шаљу на сервис

Фото Shutterstock

Грађани ово не знају, а трговци избегавају да замене оштећени уређај и упорно их шаљу на сервисирање. Они их на тај начин обмањују и користе то што потрошачи нису довољно информисани о својим правима. Са том ситуацијом суочио се недавно и наш читалац Јован Марковић из Београда, када му се грејалица покварила у првој недељи коришћења.

- Купио сам је у једном познатом трговинском ланцу и однео у викендицу - објашњава Марковић.

- После неколико дана грејалица се покварила и почела да се пуши, вероватно је нешто прегорело. Вратио сам је у радњу и тражио сам замену, хтео сам да доплатим и да купим неки скупљи производ. Нисам хтео да поправљам уређај. Ако се покварила после неколико дана, можете да замислите колико је то лоше урађено. Осим тога, у питању је и безбедност.

Међутим, како наводи, продавац је упорно инсистирао да пошаље грејалицу на поправку у сервис и није хтео да му омогући замену за нови производ. У Националној организацији потрошача Србије (НОПС) истичу да је трговац прекршио закон.

- Важно је да је Марковић вратио производ у радњу и истакао рекламациони захтев у виду замене - објашњава Марко Драгић из НОПС-а.

- До квара је дошло недељу дана од куповине, што значи да није истекао законски рок саобразности од две године. То је период у ком трговац треба да обезбеди исправност производа.

Купац, како објашњава, у року од шест месеци од куповине има право на повраћај новца, замену за нови производ или поправку. У том периоду је терет доказивања на трговцу. А, након шест месеци од куповине, до две године, има право на поправку или замену. Драгић истиче да је трговац морао да уважи захтев Марковића. Уколико то одбија да уради, он треба да се обрати тржишној инспекцији.

Потрошачи треба да знају да ће своја права моћи да остваре само ако поднесу рекламацију продавцу и да преко њега воде читав поступак. Купци често праве грешку и одлазе директно у сервис, углавном зато што их трговци посаветују усмено да тако ураде. Они мисле да ће на тај начин брже да реше проблем, али заправо само додатно компликују ситуацију. На тај начин добијају само поправку. Сервис није везан никаквим роковима, а продавац је дужан да одговори на рекламацију у року од осам дана.

Такође, сервис не може да нуди замену, већ само поправку уређаја. Када се комуникација у рекламационом поступку води преко продавца, онда он има обавезу да пошаље производ у сервис. Ако је апарат већи, онда трговац шаље сервисера на кућну адресу. Након тога продавац је дужан да одговори потрошачу на основу информација које је добио од сервисера, а уколико одбије рекламацију, и да наведе разлог за то. То образложење је потребно купцу, ако хоће да иде у даљу процедуру, да уради вештачење које ће побити тврдње продаваца. На основу тога и удружење потрошача пише опомену пред тужбу против трговца.

ПРАВА СИТНО НАПИСАНА

ПРОДАВЦИ су дужни да обавесте купце о њиховим правима. Већина њих то чини тако што, приликом куповине, дају потрошачу један папир где су им предочена права из закона. Проблем је што грађани то, обично, не читају. С друге стране, трговци су се на тај начин заштитили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЛОВАЧКИ САВЕЗ ПРЕТИ ТУЖБОМ КАРЛЕУШИ: Позвали и Топалка - шта он каже на то