ПРВЕ ЈАГОДЕ 800 ДИНАРА: Мања понуда црвених плодова на зеленим и кванташким пијацама широм Србије, а и они којих има - прескупи

Е. Б. Т. - Ј. Су.

25. 02. 2022. у 11:00

ЈАГОДЕ из Грчке се већ две недеље продају у Србији, а цена им је папрена. У четвртак су на зеленим пијацама широм наше земље коштале углавном од 500 до 800 динара. Занимљиво је да је цена најјефтинијих црвених плодова код велепродаваца на кванташу била виша и за њих је требало издвојити око 600 динара, док су најскупље биле око 700 динара.

ПРВЕ ЈАГОДЕ 800 ДИНАРА: Мања понуда црвених плодова на зеленим и кванташким пијацама широм Србије, а и они којих има - прескупи

Фото: З. Рашић

Ускоро би требало да почне увоз овог воћа и из Турске, па се може очекивати да ће бити нешто јефтиније. Како сада ствари стоје, цена јагода у малопродаји из домаће производње биће слична, кретаће се од 500 до 600 динара.

Пола килограма јагода у пластичној амбалажи, на зеленим пијацама продавало се углавном за 250 динара. Тако је килограм плода који продавац упакује коштао најмање, 500 динара. Потрошачи који воле сами да изаберу квалитетније, килограм црвеног воћа су плаћали знатно скупље, од 700 до 800 динара. Понуда није велика, али како кажу пијачни трговци, упркос високој цени, грађани пазаре јагоде.

- Углавном их купују за децу - каже нам продавац на једној београдској пијаци. - Изненадило ме је да се опредељују претежно за ове скупље, од 800 динара, јер могу сами да изаберу квалитетније плодове и кажу да су баш укусне.

Ипак, некима се не свиђају и кажу да су лепе само на око, а укус је некако "пластичан". Ненад Маринковић, управник београдског кванташа "Велетржница" истиче, за "Новости", да се цена код њих мења на дневном нивоу у зависности од понуде и тражње.

- Данас се продају од 630 до 670 динара за килограм, а јуче су биле 580 динара - каже Маринковић. - Не долазе у великим количинама, јер су скупе. Ово су сада из Грчке, које стижу већ две недеље, а врло брзо ће кренути и из Турске, па би могло да се очекује да ће и цена бити нешто нижа.

Домаће, сочне, јагоде стижу за нешто мање од два месеца. У зависности од подручја, пластеничке ће бити за јело већ за неких 45 дана. То, међутим, све зависи од временских услова, јер су потребни топли дани и сунце, да јагода крене.

- Када је реч о цени пластеничке домаће јагоде, она увек има већу од увозне, јер је квалитетнија и свеже убрана - објашњава нам произвођач Слађан Ђурђевић, из једног газдинства у Смедереву. - Цена на мало ће сигурно бити од 500 до 600 динара за килограм. На отвореном, ако време буде било добро, берба јагода почиње између 1. и 10. маја. Тада и цене почињу драстично да падају.

Како нам је објаснио Ђурђевић, пластеничка производња јагода је скупа и захтевна за рад. Због тога је, сматра, и цена оправдана, јер су трошкови изузетно високи. У Србији под јагодом има између 6,5 и седам хиљада хектара. Пластеничка јагода не заузима ни пет одсто ових површина. Ово воће највише се гаји у шабачком крају, на неких 1.200 хектара.

ДОБРЕ ДНЕВНИЦЕ

ДО сезонских радника није лако доћи. Ипак, према речима Ђурђевића, он има запослене на газдинству током целе године, па нема много проблема са бербом. Иначе, дневница за јагоде, када се беру, креће се од 3.000 до 3.500 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (1)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)