ЗА ГОДИНУ 8.000 НОВИХ ПОЗАЈМИЦА: Стамбени кредити у нашој земљи све траженији, показују подаци централне банке и удружења банкара

Б. Ца.

17. 02. 2022. у 11:00

ТРАЖЊА за стамбеним кредитима константно расте, а само за годину дана забележен је скок од више од 16 одсто. Тренутно, према подацима Удружења банака Србије, ове позајмице отплаћује 145.290 грађана Србије. Од укупног дуга за све зајмове које отплаћује становништво, који износи око 11,3 милијарде евра, чак 41,7 одсто одлази на кредите за куповину стана и адаптацију.

ЗА ГОДИНУ 8.000 НОВИХ ПОЗАЈМИЦА: Стамбени кредити у нашој земљи све траженији, показују подаци централне банке и удружења банкара

Фото П. Милошевић

Упоредо са порастом тражње за овом врстом позајмице, како показује последњи кредитни извештај УБС из децембра 2021. године, смањује се кашњење у отплати ових позајмица. Тако сада износи 0,9 одсто.

- Просечан износ стамбеног кредита је 3,7 милиона динара - кажу у УБС. - Тренутно се отплаћује 8.000 нових кредита више него пре годину дана. Порасту интересовања за ове кредите свакако је допринела стабилна монетарна политика, мере НБС намењене становништву током пандемије, као и повољне каматне стопе, које су на историјском минимуму - чак двоструко ниже него пре деценију.

Док су на крају 2021. године житељи Србије отплаћивали око 554 милијарде динара, годину дана раније, дуг по основу стамбених кредита био је око 474 милијарде. Само за годину дана, позајмљено је око 80 милијарди више новца за отплату "крова над главом". Многе банке су снизиле учешће на 10 одсто за прву некретнину, што је, сматрају стручњаци, допринело порасту интересовања за ове зајмове.

Из Народне банке Србије кажу да њихове анкете о кредитној активности банака показује добру реализацију стамбених кредита и константан раст тражње.

- То је резултат деловања неколико фактора - кажу у НБС. - Расту тражње за стамбеним кредитима доприносе повољни услови задуживања, односно каматне стопе које се већ дуже време крећу на најнижим нивоима. Примера ради, евроиндексирани стамбени кредити, који су најчешћи у структури стамбених кредита, током 2021. одобравани су по каматним стопама које су се кретале између 2,5 одсто и 2,6 одсто, односно по двоструко нижим каматним стопама него 2012. и 2013. године.

Како објашњавају, на већу реализацију стамбених кредита одразили су се и раст расположивог дохотка грађана, већа тражња за некретнинама и континуирани раст понуде станова, мерама НБС. Једна од њих је да је грађанима омогућено да продуже рок отплате постојећих стамбених кредита за најдуже пет година, а учешће за куповину прве стамбене непокретности смањено је са 20 процената на 10 одсто, уз смањење минималног степена изграђености објекта чију је куповину могуће финансирати стамбеним кредитима банака.

ИЗ КРЕДИТА 13 ОДСТО НЕКРЕТНИНА

НА основу података из купопродајних уговора РГЗ, у четвртом кварталу 2021. године 13 одсто свих непокретности је плаћено из кредитних средстава, што је за проценат мање у поређењу са четвртим кварталом 2020. године.

У односу на годину дана раније, проценат плаћања непокретности из кредита на тржишту непокретности у четвртом кварталу је мањи за проценат. Из кредита се најчешће плаћају станови. У четвртом кварталу 2021. године 30 процената станова у Србији је плаћено кредитима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРЕМЉ ПОТВРДИО: Ево какву поруку је Зеленски послао Путину - видите како је успео да је председник Русије ЛИЧНО добије