МИНИСТАР МАЛИ ПОДСЕЋА: Данас истиче рок за пријаву за субвенције за увођење новог модела фискализације

Novosti online

31. 01. 2022. у 11:58

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је данас последњи дан за пријаву пореских обвезника за субвенције које држава обезбеђује за прелазак на нови модел фискализације, и позвао све који то нису учинили да се пријаве за овај вид подршке.

МИНИСТАР МАЛИ ПОДСЕЋА: Данас истиче рок за пријаву за субвенције за увођење новог модела фискализације

Фото Shutterstock

 - Држава даје 100 евра по локацији и 100 евра по фискалном уређају, а трошкови се тиме у потпуности покривају. Последњи дан пријаве за субвенције је данас. Колико наши људи воле да чекају последњи тренутак говори и податак да се од понедељка до петка прошле недеље за субвенције пријавило 20.000 фискалних обвезника, а током викенда још толико. До сада имамо укупно 130.000 пријављених обвезника за локације, а око 120.000 њих за субвенције - рекао је он гостујући на Првој телевизији.

Синиша Мали је замолио све обвезнике фискализације да не чекају последњи тренутак за прелазак на нови систем.

- Већ имамо 120 разних решења за фискализацију. Дакле, не чекајте 1. мај, неће бити продужења рока. Хоћу да кажем да ако неко треба да инсталира нови систем, неће имати довољно времена ако чека последњи тренутак - упозорио је он.

Мали је подсетио да је у последње две године 8,7 милијарди евра држава издвојила за помоћ привреди и грађанима, што чини готово 18 одсто БДП-а.

- Погледајте резултат, ми смо прошле године имали стопу раста БДП-а од 7,5 одсто, а кумулативно у прошлој и 2020. години остварили смо раст од 6,5 процената, највећи у Европи, и то у доба највеће економске кризе. Упркос помоћи коју смо пружили, нама је удео јавног дуга у БДП-у 51,4 одсто, што је далеко испод нивоа Мастрихта од 60 процената, којег се и много веће и развијеније земље не држе, већ им је јавни дуг отишао и преко 100 одсто. Дакле, ми смо показали да умемо и знамо да побеђујемо у области у којој до сада нисмо побеђивали - навео је министар финансија.

Како је објаснио, иако поједини говоре да држава дели новац „шаком и капом“, то није тачно, јер помоћ добијају само они који се за њу пријаве.

- Наша држава показује колико је стабилна и јака, да може да буде ту када је помоћ потребна. Да нисмо реаговали са пакетима помоћи доживели бисмо исти сценарио који је био широм света – затворене фабрике и радна места. Ми тај сценарио нисмо имали. Насупрот томе, ми смо само прошле године остварили стране директне инвестиције у износу од 3,9 милијарди евра, што је већи износ чак и у односу на 2019. годину, пре кризе. Не само да смо спасили нашу економију, већ смо у доба кризе успели да одржимо кредибилитет међу страним инвеститорима. Није тачно да они добијају веће субвенције, оне су исте за све инвеститоре. Сви они запошљавају српске раднике, извоз иде из Србије и наша земља остварује девизни прилив - рекао је Мали.

Министар финансија је навео да Србија упркос свим изазовима наставља да гради и ради, те да је јуче отворено 11,5 километара новог ауто-пута.

- Када је било да Србија има возове који иду 200 километара на сат? Ми незаустављиво растемо и развијамо се и поносан сам на резултате које остварујемо - истакао је он.

Синиша Мали је говорио и о подстицајима политике рађања у Србији и истакао да је то приоритет државе.

- Усвојили смо крајем прошле године нови Закон о финансијској подршци породицама са децом, чиме је предвиђено 300.000 динара за прво дете, а за друго и треће 100.000 динара, уз постојећу помоћ која им се већ исплаћује. За другорођено дете добија се 10.000 динара у периоду од две године сваког месеца, а за треће дете 12.000 динара у периоду од 10 година. Идемо и корак даље, јер желимо да покажемо младима колико су важни, да осим што налазе посао, нова радна места, држава жели да их мотивише да стварају породице, да рађају децу, тако што ћемо им се решити стамбено питање - рекао је он, и додао да ће веома брзо бити представљена и та врста помоћи, која ће бити у виду новчаног давања за учешће за куповину стана.

Он је закључио да је држава своје ресурсе подредила младима, јер без њих, све што се ради постаје бесмислено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ДРАМА У АВИОНУ: Исус ми је рекао да отворим врата! Прогурала се поред особља и почела да вуче браву (ВИДЕО)