СМРЗНУТЕ МАЛИНЕ НАШ НАЈВЕЋИ АДУТ: Од извоза органске производње држава инкасирала прошле године 57,4 милиона евра

Ј. Су.

29. 01. 2022. у 10:34

ИЗВОЗ српских органских производа последње две године вртоглаво расте. Званични подаци показују да је вредност овог трговања у 2021. порасла за 53 одсто у односу на 2020. годину. Од тога смо инкасирали 57,4 милиона евра.

СМРЗНУТЕ МАЛИНЕ НАШ НАЈВЕЋИ АДУТ: Од извоза органске производње држава инкасирала прошле године 57,4 милиона евра

Фото В. Илић

Да би будућност српске пољопривреде могла да буде управо органска производња потврдио нам је и ресорни министар Бранислав Недимовић. Како је рекао, за две године извоз органске хране из Србије повећан је за 93 процената и сада извозимо у вредности од 65 милиона долара.

- Недавно смо упростили процедуре за конверзију из конвенционалне у органску производњу - истакао је Недимовић. - Пољопривредници би требало овим да се баве због профита и велике тражње. Како наша земља има нулту толеранцију за производњу и трговину ГМО производа, свој потенцијал би требало да реализује кроз производњу органске хране. Најбоље је улагати у воће, поврће, говеђе и овчије месо.

Како су нам рекли у Министарству пољопривреде, извоз органских производа, за 10 година, порастао је више од 15 пута. Укупна количина извезених производа у 2021. износи 17.622 тоне. Највећа вредност, од 45 милиона евра, остварена је лане, и то у извозу замрзнутог органског воћа. Од тога највише пара донела је смрзнута малина - 32,6, купина - пет, а боровница 1,8 милиона евра.

После замрзнутог највише је извезено органско сушено воће, међу којима су јагода, малина, шљива, боровница, купина и рибизла. Затим следе воћни концентрати и пиреи. Извезли смо у 33 државе. Од тога српско органско воће највише је отишло у Немачку. И само ту је вредност извоза била 18,25 милиона евра. На другом месту су САД, па следе Холандија, Француска, Пољска, Канада, Аустрија, Италија, Белгија...

- Органска производња је сигурно будућност - испричао нам је Марко Илић, који на скоро два хектара гаји органску аронију, у околини Шиљаковца. - То је специфичан производ, сок од ароније, па није лако да се извезе. Имамо велики капацитет за производњу, али засада правимо неких 4.000 флаша годишње. Прошле године род нам је био нешто мањи, од неких 3,5 тона. Уз сок, правимо производе са органском јабуком и шљивом.

ПОВЕЋАНЕ СУБВЕНЦИЈЕ

ПОДСТИЦАЈИ за органску биљну и сточарску производњу за 2022. годину у односу на ову годину, увећани су за скоро 62 одсто.

Укупан износ средстава за подстицаје за органску производњу у 2022. години, на основу Уредбе о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју, износи 380 милиона динара (за органску биљну 80 милиона и за сточарску производњу 300 милиона динара) што је највећи буџет који је до сада опредељен за подстицаје за органску производњу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У БЕЛЕКУ, У ХЛАДУ БОРОВЕ ШУМЕ: Величанствени хотел из ланца познатог по одличној услузи, квалитету и богатим садржајима