ЦЕНА БЕНЗИНА НЕ ПОСУСТАЈЕ: Светска вредност сирове нафте, па и горива, у успону, а тај тренд ће се наставити

С. Б.

27. 01. 2022. у 14:20

УЗ дневна одступања, цене сирове нафте на светским берзама расту.

ЦЕНА БЕНЗИНА НЕ ПОСУСТАЈЕ: Светска вредност сирове нафте, па и горива, у успону, а тај тренд ће се наставити

Фото Д. Дозет

Прошле недеље су обориле вишегодишње рекорде. Процене међународних стручњака говоре да ће се овај тренд наставити, јер су уверени да ће потрошња и даље премашивати производњу. Домаћи нафташи поручују да свакако наглих и великих измена ценовника сигурно неће бити.

Износ по коме се продаје гориво већ више од деценију у Србији се, као и у већини земаља, слободно формира. И то према трошковима произвођача или дистрибутера деривата нафте.

- Већ годину и по је тренд раста цена сирове нафте, па самим тим и цена горива - објашњава Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

- То траје од средине 2020. године. Србија дели судбину свих земаља Европе, јер су и друге државе у мањој или већој мери зависне од увоза. Поремећаји на глобалном тржишту се преносе на национално тржиште. Брент је поскупео прошле недеље, а сад се стабилизовао на 87 до 88 долара по барелу. Возачи су већ навикли на такву ситуацију на тржишту. Извесно је да наглих и већих промена цене неће бити. То увек иде постепено.

Србија, како објашњава Мићовић, на већину фактора не може да утиче и у истој је ситуацији као и земље окружења. Од њих се, међутим, разликује по висини дажбина на дизел и течни нафтни гас, које су код нас веће.

- Ми смо 1. децембра прошле године предложили Министарству финансија иницијативу за измену политике акцизног оптерећења енергената - објашњава Мићовић.

- При овако високим ценама, дажбине на крају имају негативан утицај на буџет. Гориво је скупо и већи је ризик да ће се повећати црно тржиште, да ће расти куповина горива у окружењу.

Предложили смо краткорочне, средњорочне и дугорочне мере. Битна ствар је усаглашавање међусобних паритета оптерећења са неким уобичајеним паритетима између енергената. Смањење општег нивоа акциза у дужем периоду, али и увођење акцизног оптерећења за различите категорије потрошача. Да не буде иста за пољопривреду, транспорт, јавни превоз и путничке аутомобиле. Више 55 одсто цене бензина су државна захватања.

ВАРИЈАЦИЈЕ

ПРОСЕЧНА цена бензина у Србији је сада око 170 динара. Подаци показују да је у октобру била пет динара мања. У децембру је скочила на око 167 динара, па је крајем новембра опет пала на нешто испод 165 динара. Од краја децембра до данас - расте. У Удружењу нафтних компанија Србије кажу да је литар горива током 2020. године појефтинио око 30 динара, али је исто толико поскупео лане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

БРИТАНИЈА У ВЕОМА ТЕШКОЈ ЕКОНОМСКОЈ СИТУАЦИЈИ МинистаркаТрас: Инфлација је екстремно висока