ГАРАНЦИЈА - САМО НА ПАПИРУ: Продавница ауто-делова "Кит комерц" из Београда одбила рекламацију акумулатора

Б. Царановић

27. 01. 2022. у 14:01

МЕЂУ важнијим ставкама када се иде у куповину, нарочито ако су у питању електронски и механички уређаји и делови, свакако је гаранција на тај производ.

ГАРАНЦИЈА - САМО НА ПАПИРУ: Продавница ауто-делова Кит комерц из Београда одбила рекламацију акумулатора

Фото Shutterstock

Чак и ова дужност трговаца, произвођача и увозника, да надокнаде штету у важећем року, чини се да није увек сигурност за купце да ће то право и да остваре. У то се недавно уверио Београђанин Немања Поповић.

Када му је после две године коришћења новог акумулатора, аутомобил стао јер се овај део покварио, Поповић није био забринут. Акумулатор марке exide excell 12V 74Ah, који је пазарио крајем 2019. године у "Кит комерцу", још је био у гаранцији. Зато се безбрижно упутио у ову трговину на Звездари да рекламира део. Није ни слутио да ће га одбити, са образложењем да је неправилним коришћењем уништио акумулатор.

- Био сам шокиран и изнервиран, јер је акумулатор који сам платио 8.972 динара био још годину дана под гаранцијом и свакако сам очекивао да ми дају други - каже наш саговорник.

- Ауто у ком сам га користио је "ситроен ц5", 2008. годиште. У образложењу одбијенице ми је речено да је ауто-део неправилно коришћен. Претпостављам да су очекивали да га држим на полици, можда би тада још био исправан.

Фото Приватна архива

У одлуци о рекламацији "Кит комерца" је дан после уложене рекламације наведено да се ради о акумулатору код кога је дошло до круњења активног материјала, односно до повећане истрошености са позитивних плоча. У току експлоатације или неисправности возила.

- Увидом у стање акумулатора закључено је да није пронађена ниједна произвођачка грешка. Овај ауто-део није предмет рекламације и одбија се као несонована и враћа се купцу - стоји у образложењу продавца.

- Ово је одлука након што је акумулатор, који је увезен из Италије, прошао експертизу у централном сервису акумулатора "Кит комерца". Тестирано је струјно оптерећење акумулатора, а приликом мерења густине електролита биометром, уочено је да је електролит замућен, сиво-црвенкасте боје, што указује да је дошло до повећане истрошености у експлоатацији.

Незадовољног купца су на крају посаветовали да провери електропокретач - анласер, напон пуњења - алтернатор, и потрошњу електричне енергије у стању мировања на возилу.

- Та њихова прича не стоји, јер је ауто потпуно исправан - тврди Поповић.

- Када сам предао аутомобил на рекламацију, позајмио сам од пријатеља неки стари акумулатор да се послужим, док не добијем свој, како сам се надао. Тај који сам позајмио био је стар и ван гарантног рока, а ауто је са њим нормално радио, баш као и са новим који сам купио, након одбијене рекламације.

БЕСПЛАТНА ПРОВЕРА

РЕКЛАМАЦИЈА на стартерски акумулатор прихвата се у случају кратког споја у ћелији, прекиду међућелијског споја, фабрички уочених недостатака као што су лоше залепљен поклопац, лоше изливени полни изводи, порозна кутија - каже Дејан Ђурић, руководилац сервисне мреже "Кит комерца".

- То са овим акумулатором није био случај. Најчешћи узроци за овако стање акумулатора су неисправност електропокретача, пуњачке јединице, електричног пријемника, лоше инсталације на возилу у току његове експлоатације, или је неодговарајуће возило. Да је купац с нама контактирао после одбијања рекламације, све бисмо му објаснили и возило би могао бесплатно да провери код нас у сервису или неком другом сервису са којим ми имамо сарадњу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)